Hetaste vindistriktet i Sydamerika

Det finns områden som väcker ens nyfikenhet lite extra, vinområden som plötsligt dyker upp på den internationella vinkartan och gör anspråk. Det kan vara för att man provat ett vin som överraskat med charm och personlighet. Eller så kan det vara en artikel i en mer eller mindre obskyr vintidning man plötsligt kommer på sig att läsa.

Bío Bío är ett sådant område. Nu är distriktet inte på något sätt nytt, det har odlats vindruvor för vinproduktion i hundratals år. Men man kan i alla fall säga, utan att tänja för mycket på gränserna, att vinerna som nu lämnar distriktet 50 mil söder om den chilenska huvudstaden Santiago de Chile är överraskande till sin karaktär. För att vara från Chile.

Bio Bio, Chile

Samtidigt, konstigt vore annars. Här råder egentligen helt andra förutsättningar än i de områden som omgärdar huvudstaden där lejonparten av alla odlingar och vinerier finns. Det är ett mer kylslaget klimat i södra regionen, Bío Bío ligger dessutom en bit in i landet, mellan två parallella bergskedjor och har ett mer utpräglat inlandsklimat. Det är kallt och naturen påminner en del om den Nordiska.

Nya utmaningar med andra ord. Och det känner man till på Cono Sur, en av landets i särklass mest intressanta vinproducenter. Som hittat hit och som idag gör en hel del intressant. Vinmakaren Adolfo Hurtado vet att behandla områdets råvara väl och gör ett flertal spännande viner, inte minst på Pinot Noir, en druva som klarar det kylslagna klimatet mycket väl.

Det är just det svala klimatet som är den stora utmaningen. Nu ska man veta att den chilenska vinnäringen inte lidar av hetta som många andra vinproducerande länder gör. En stor del av odlingen ligger mot Stilla Havskusten som ger ordentligt med svalka. Alla som någon gång åkt till Valparaíso för att bada, har helt klart åkt fel. De flesta chilenare skyr sin egen kust och åker hellre över till kontinentens östra sida.

Med andra ord, när vi skriver kylslaget i Bío Bío är det i jämförelse med ett förhållandevis svalt vinland. Det märks också på de druvor man valt att odla i dessa södra trakter. Bío Bío ligger i regionen som kallas Región Sur som i söder.

Cono Sur, Chile

Här odlas förutom den blå Bourgogne-favoriten även den gröna, Chardonnay, samt en tilltagande mångfald av druvor som trivs i kyla: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer och Riesling. På senare år har det också börjat odlas en hel del Cabernet Sauvignon, något som följer trenden med kallklimatsodling på just denna druva (som kanske inte så överraskande gör att vissa av dessa viner smakar som ett Cabernet Franc-vin).

Vad som är intressant med detta lilla sydliga område är – förutom vinerna – hur distriktet lyckats exponera sig utomlands, hur det förmått skapa ett internationellt intresse utöver det vanliga.

Med tanke på att Bío Bíos export endast täcker knappa procenten av landets totala export, måste man tillstå att man lyckats profilera sig rätt duktigt. Men det är klart, det är framför allt premiumviner som lämnar området för vidare transport. Och så ser det ju sannerligen inte ut för hela den chilenska vinindustrin.

Kanske är något stort på gång, alldeles beroende på hur man förvaltar sin sits. Förutsättningarna finns och de stora jättarna sneglar ner mot södern. Cono Sur är redan här. Frågan är när de övriga hittar hit.

Viktigaste producenterna i Bío Bío

Etiketter:,

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:27 den 10 oktober 2014.