Lysande viner från soliga Andalusien

Sherry kommer starkt. I synnerhet om den signeras González Byass. I veckan hade företaget närmast spektakulär provning av dussinet imponerande viner.

Kanske kommer sherryn att nå svenska folkhemmet. Det handlar om ett av de mest prisvärda vinerna som finns, samtidigt som de är komplexa. En oöverträffad kombination. Ändå har vinet svårt att nå en större publik.

Men på González Byass ger man sig inte. Tvärtom. Tillsammans med sin svenska importör Nigab gör de nu en storsatsning på svenska marknaden där de lanserar en rad spännande starkviner från soliga Andalusien.

– Sherry är den andalusiska solen i buteljform.

Orden är också Antonio Flores, legendarisk vinmakare på González Byass, som gästar Sverige tillsammans med Carlos González, den femte generationen som idag styr sherrybodegan.

Sedan radas det upp det ena toppvinet efter det andra och flera favoriter står ut. En palo cortado här, en amontillado där. Det är kraftigt och elegant i samma klunk, nötigt med lång eftersmak och en hel del mineral karaktär.

1J2A1398_2

Foto: Mikael Göransson

Processen för en fino är att vinet ligger på fat under ett täcke av jäst, flor. Det gör vinet klart med en omisskännlig doft av både jäst, frukt och mandel. Den andra varianten, oloroso, är en oxiderad variant som smakar och doftar mer. Oloroso betyder också doftrik på spanska. Men däremellan finns underkategorier som är svåra att stå emot.

– Där det traditionella vita vinet är färdigt, där tar tillverkningen av sherry sin början, förklarar också Antonio Flores på sitt oefterhärmliga vis.

På Systembolaget finns ett tiotal av husets sherry.

För mer info, gå in på: http://www.nigab.se/nyheter/en-sherry-varje-smak-fran-gonzalez-byass

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:35 den 15 oktober 2014.