Sherryikon släpper unik palo cortado

Spanska sherryikonen Fernando de Castilla lanserar nu en unik palo cortado på den svenska marknaden. Företaget som ägs av norska Jan Petersen, koncentrerar sig på att göra sherry av yppersta klass.

Fernando de Castilla ägs av norrmannen Jan Petersen och har inriktat sig på högklassig Brandy och exklusiv sherry. Företaget har sitt säte i hjärtat av Jérez, den sydspanska staden som gett drycken sitt namn.

I huvudsak finns två typer av sherry: fino och oloroso där fino är den elegantaste sherrytypen och när den jäst och spritats upp till cirka 15 procent alkohol bildas ett skikt av jästsvampar, flor, ovanpå vinet som skyddar mot oxidation under sin lagring i fat. Floret ger också en distinkt karaktär till vinet.

Oloroso spritas upp till en högre alkoholstyrka, omkring 18 procent. Detta gör att flor inte bildas och därmed blir det ett mörkare vin med nötiga och nougatliknande toner under sin lagring på fat. Oloroso kommer från spanskans olor, doft.

Palo Cortado

Någonstans mitt emellan brukar man säga att typen palo cortado går att hitta. Alltså, att vinet börjar som en fino, men av en eller annan anledning utvecklas inget flor. Detta får till följd att vinet blir lätt oxiderat och får en utpräglad doft. Många anser att denna variant är den mest exklusiva av alla de sherrytyper som finns.

Och i Fernando de Castillas fall blir det uppenbart. Endast två procent av den totala sherryproduktionen är palo cortado.

Palo Cortado Antique Rey Fernando de Castilla (nr 93997, 339 kr) http://www.systembolaget.se/93997

För mer info, gå in på www.fernandodecastilla.com

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:54 den 22 oktober 2014.