Spännande toppviner från Nya Zeeland

Nya Zeeland är ju mästare på viner på Sauvignon Blanc. Men bakom denna gröna druva dyker det upp en rad intressanta viner. Inte minst på Pinot Noir.

Nya Zeelands andra våg, skulle man kunna kalla det, Pinot Noir-vågen som kommer från landet på andra sidan jordklotet. Första vågen var ju alla dessa viner på Sauvignon Blanc, där de flesta smakade massor, överextraherad frukt, svartvinbärsbuske, nässlor, fläder… ja, hela paketet.

Efter ett tag blev det rättning i ledet och flera intressanta alternativ dök upp, eleganta viner, komplexa viner, intressanta som sa inte bara hur spännande Sauvignon Blanc kunde vara som druva, utan kanske framför allt vilken riktning det unga vinlandet tagit.

Sedan något år är det dags igen. Nu dyker det upp riktigt spännande viner på Pinot Noir, mångfalden är legio och visst överraskas vi av elegansen i vinerna. Man har helt enkelt tagit ett kliv bort från saftiga Nya Världen-viner och gör Pinot Noir i egen stil, som närmar sig den i Bourgogne.

Detta blev inte minst uppenbart när Världens Viner slog sig ned på vinkällaren Grappe i Stockholm och provade viner importerade av BraVin. Utöver någon Riesling, en Bordeauxblandning (östra) och några kallklimatsodlade Syrah, var Pinot Noir i epicentrum.

20140925_134442_resized

Favoriter blev Alana Estate Pinot Noir 2011 (nr 78301) med mörkare frukt, komplex ton, aningen pepprig i elegant stil. Det andra favoritvinet var Pisa Range Estate Black Poplar Block Pinot Noir 2012 (nr 78251) med bra balans, fin frukt, bra djup och med markerade tanniner.

Vad som också blev tydligt är att prata om typiskhet är förrädiskt. Det var rejäl variation på Pinot Noir-vinerna, prismässigt spann det från 200 till 600 kronor och årgångsvariationen var stundtals mycket påtaglig.

Men som helhet gäller att hålla ögonen öppna för vinerna, inte minst för den svala elegansen skull. Det gällde inte för alla, men för flertalet. Och det är en intressant början.

För mer info, gå in på: http://bravin.se/lander/nya-zeeland/

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:57 den 26 september 2014.