Världens Viner synar sydamerikansk succé

vv3-2014-sydamerika-omslagNog får man väl lov att säga att Syd- och Latinamerika gjorde succé under sommarens Fotbolls-VM. Nu vann visserligen inte Brasilien som de flesta experter trodde, men en hel radda av kontinentens landslag placerade sig i framkant och visst var vi många som hittade nya och gamla favoriter i Costa Rica, Uruguay, Argentina, Mexico och Colombia…

Nu är världens största evenemang historia och den väldiga kontinenten blickar framåt. Inte minst på vinsidan där det händer egentligen hur mycket som helst. Nya länder presenterar sig på vinkartan, spännande distrikt dyker upp och innovativa producenter gör sig hörda i internationell vinpress.

Därför är det med glädje Världens Viner nu presenterar sitt Sydamerika-special där vi tar ett helhetsgrepp på denna ytterst intressanta världsdel. Visst, Argentina och Chile intar en särställning, men viner från både Uruguay, Paraguay och Peru lockar en internationell publik. För att inte tala om vinerna från Brasilien som börjar hitta sin egen identitet – och överraskar stort med både bubbel och egenartade stilla viner.

Det som är extra spännande när man har helikopterperspektiv på en hel vinkontinent är att det blir så fullkomligt tydligt att det finns en enorm mångfald. Ok, många viner är hellre än bra, men om vi höjer blicken ser vi att kvalitetsorienteringen är den drivande kraften för den sydamerikanska näringen.

Man kan alltid klaga på förutsättningarna, eller så kan man se storheten i variationen och hitta just de där bortglömda områdena som plötsligt lämpar sig alldeles förträffligt för nyskapande. Just detta nyskapande är ett av de viktigaste ledorden i näringen, oavsett om det står Gualtallary, Argentina, Zapallar, Chile, Las Violetas, Uruguay eller varför inte Cuzco, Peru på etiketten.

Som vanligt innehåller tidningen en hel del annat vinrelaterat: bästa hotellen mitt i vingården, Asado signerad Anders Levén, riktigt spännande restauranger, en mastodontprovning där vi plockar ut de bästa vinerna som finns att tillgå på svenska marknaden, en intervju med en av världens idag mest renommerade kockar, Pablo del Río, och mängder av andra bra tips, både för den som reser dit och för den som kanske bara längtar.

Men kan helt enkelt se Världens Viners Sydamerika-special som ett latinskt smörgåsbord. Det är bara att hugga i. ¡Que aproveche!
PS. Läs gärna mer om det fantastiska Sydamerika och försök lösa Vinkrysset DS.

Inlägget uppdaterades senast kl. 17:15 den 17 oktober 2014.