Höjdarviner från Södra Rhône

Dagens vintips kommer från Johan Franco Cereceda, chefredaktör på Världens Viner. Att han gillar viner från Rhône blev mycket tydligt efter en resa i Södra Rhône för snart 20 år sedan.

Vinerna från Rh¨^one, tycker han, karakteriseras av en mycket tydlig ursprungston och är väldigt matvänliga. Dessutom sticker de ut från en stor del av vinvärlden där mer och mer smakar likadant.

”Snacka om säsongsanpassat, dessa båda viner från Södra Rhône som Världens Viner rekommenderar. Mustigt är det och till höst/vintergrytorna är det kanon.

Södra Rhône är verkligen annars ett område att upptäcka. Här finns en rad intressanta producenter som jobbar stenhårt för kvaliteten, utan att prislappen blir astronomisk. Inte minst hittar vi udda druvor, långt från både världsdominerande Chardonnay och Cabernet Sauvignon.

Första vinet ut är det vita Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc 2013 (nr 2813, 105 kr). Det är fint fruktigt med tropiska inslag, vi hittar en aromatisk, blommig ton med bra syra, lätt bitter karaktär och en avslutande kryddig ton. Sitter fint till en fiskgryta med lite bett och några skvättar aioli.”

733227

http://www.systembolaget.se/2813

”Vin nummer två är det röda Le Verdier Cairanne 2012 ((nr 2440, 89 kr) som har kryddiga toner, mörk frukt, här finns både mogna hallon, skogsbär men också lätt animalisk ton, liten järnig mineralitet, sötlakrits och en ursprungstypisk avslutande örtig karaktär. Förträffligt till hamburgare på viltfärs som serveras med rostade rotfrukter.”

leverdier2012

http://www.systembolaget.se/2440

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:00 den 12 november 2014.