Kul albariño från Kiwi-land

Aromatiska druvsorter har blivit lite av Nya Zeelands nya signum. Och nu kommer en ny bekantskap med ett spännande vitt vin tillverkat på… Albariño.

Pinot Noir och Sauvignon Blanc är lite av Nya Zeelands arbetshästar i vinvärlden. Men redan för ett tiotal år sedan väcktes oron, för vad händer om världens vinkonsumenter tröttnat på dessa två druvor? Det gäller att täcka upp.

Idag vet vi svaret, det är bara att minutiöst gå igenom Nya Zeelands vingård. För här hittar vi numera druvsorter som Grüner Veltliner, Gewurtztraminer, Pinot Gris och Albariño, den sistnämnda känd inte minst från Stanley Estates.

Ok, inga kioskvältare kanske, men ändå ett tecken på att landets vinindustri rör på sig. Rejält.

– Vi ville kolla hur Albariño-druvan uppförde sig i en annan miljö, inte göra ett Rías Baixas-vin.

20141105_130833

Det säger Steve Pellett från just Stanley Estates som är på snabbvisit i Sverige. På restaurang 19 Glas i Gamla stan i huvudstaden, intogs en fantastisk lunch signerad Peter Bennysson där rätterna närmast kunde liknas vid provningsnoteringar på vinerna.

Steve Pellet gör nu inte bara Albariño-viner, gården han planterat med den spanska druvsorten är endast på drygt en hektar, utan visst hittar vi också närmast obligatoriska Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Vi är ju trots allt i Marlborough. Men det är lite udda figurer i en ibland alltför konform vinvärld, vinerna sticker ut med en stålig mineralitet som blir hustypisk ju mer vi provar.

Till en fantastisk Crème Caramel toppad med havtorn serverades vinhusets 2013 Noble Harvest, en Sauvignon Blanc på botrytis, ädelröta. Matchningen är sällsamt lyckad där desserten får vinet att lyfta som får desserten att lyfta. Precis som det kan bli när allt faller på plats.

Fotnot. Steve Pelletts viner importeras av Dala Wines & Spirits.

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:53 den 7 november 2014.