Mitt kök – men vad hände med maten?

Nu har det vankats mässa i storstaden, en mässa som tidigare varit i Göteborg. Jag vet inte hur det var på Västkusten, men i Stockholm hade maten närmast glömts bort. För vart man än kom var det vin, vin och vin. Läääängst in i mässlokalen, som var gigantisk, hittade vi lite mat, korvar, lite delikatesser och spännande konserver.

Vad hände här?

Jo, Mitt kök, den största gastronomiska mässan i Norden, har förvandlats till Min vinkyl. Så pass dominerade vinet. Fler av de stora vinimportörerna var där, det var en mängd spännande föreläsningar i vinets tecken och stora vinproducenter, världskändisar, var på besök.

Jag förstår att vinimportörer vill armbåga sig in på denna succé till publik mässa, det är viktigt att nå konsumenterna, i synnerhet idag med Systembolagets korta ledtider och när alltfler viner letar sig in i sortimentet via beställningssortimentet.

Men den stora faran ligger inte i denna mässa, det är upp till matmaffian att protestera, kräva bättre exponering och montrar som syns, inte de längst in, längst bak där det till och med var lägre i tak.

Den stora faran ligger i att Vinordic, som de senaste åren gått från inte bra till ytterst tveksam som vinmässa, nu helt tappar ansiktet. Och det är naturligtvis beklagansvärt.

20141107_142538

Jag vet inte riktigt vad som hänt med Vinordic, men fler och fler aktörer vänder den ryggen, inte bara tidigare utställare, utan även besökare. Jag ser bara raset, och när, som under förra mässa, några utställare packade ihop i förtid, mitt under mässan, är det inget annat än alarmerande.

Synd! För visst borde vi i Sverige ha en riktigt spännande mässa där vinet står i fokus? Och där det är meningen att vinet ska stå i centrum.

Kanske dags för Nacka Strand att ta över stafettpinnen?

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:26 den 10 november 2014.