Två toskanare av olika ursprung

Toscana är ett av de mest kända vinområden i världen. Men allt är inte Chianti eller Brunello.

Det finns också spännande viner med mer … flexibelt ursprung, där också reglerna för druvorna är lite lösare i fogarna. Och detta kan leda till riktigt spännande vin, något Världens Viner gärna tipsar om.

big_LE_CORTI_2012_750ml

Le Corti Chianti Classico 2012 (nr 76855, 129 kr) med fin fruktighet i lätt karaktär, drar åt viol, röda rosor, jordgubbar, körsbär med fin friskhet i bra balanserad stil och en fin syra. I smak hittar vi mjuka tanniner och en upplyftande bärig ton i avslut. Gott till Osso Bucco eller bara en skön pasta med köttfärssås och riktigt bra parmesan och olivolja av hög kvalitet.

big_Marsiliana_2007

Det andra vinet från samma producent, Principe Corsini, heter Toscana Marsiliana 2007 (nr 76858, 249 kr) och är ett lantvin. Men det är inte det enda som skiljer de båda vinerna åt. Detta vin är nämligen en så kallad Bordeauxblandning bestående av Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit Verdot. Och mycket riktigt, därför hittar vi en läderaktig karaktär, lite stall, rejäl frukt utan att det blir syltigt, svart vinbär, ekfat och en förnimmelse av mynta i välbalanserad, avvägd stil. Vinet är ett riktigt bra ackompanjemang till stekt hängmörad oxfilé med oxmärgssky och stekt schalottenlök.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:22 den 26 november 2014.