Capichera – större än högsta vinklassen

Tre små vingårdar i nordligaste delen av Sardinien som ger olika karaktärer på druvorna. Och så att jobba med höga kvalitetsanspråk utan en tanke på DOCG-klassningen.

‒ Capichera är egentligen uppkomsten till Vermentinos storhet och är anledningen till att Vermentino di Gallura fick DOCG-status. Samtidigt har upphöjningen från DOCG inte betytt något för oss. Vi är större än klassificeringen, säger ägaren Mario Ragnedda.

Visst är man också pionjärer när det kommer till sardiskt vin. Även om det inte behöver betyda att de är ensamma. Nej, tvärtom. Det finns några stycken, kanske en handfull, kanske ännu fler som gör viner som överraskar med sin uppriktighet och sina anspråk.

Mario Ragnedda är också ganska snabb på att visa vad det är som gör vinegendomen stor, inte till volym, man producerar inte ens 250 000 flaskor vin, utan till renomméet. För det tar jag plats framför hans dator. För nu börjar undervisningen och den sker medelst Google Earth.

‒ Här, säger han och klickar sig fram på sajten, här ligger en av våra tre vingårdar, Capichera, den historiska vingården. Den är på 25 hektar, härifrån tar vi sent skördade druvor som vi gör ett vitt vin på Vermentino av.

Anledningen att vi sitter här, på hans tämligen charmlösa kontor, är att det häller ner utanför. Fullkomligt. Vägarna är leriga och det var inte helt lätt att ta sig till vingården som ligger en bit bortom landsvägen, via en låst port och en mycket kurvig väg som förvandlats till lervälling. Men nu sitter vi tryggt i kontoret och Mario Ragnedda fortsätter sin guidning.

‒ Den mineralhaltiga jordmånen samt havets inverkan påverkar dessa tre skilda vingårdar, alla är sammanhängande och vi gör gärna cru-viner, alltså viner från en enskild del av vingården.

Projektet Capichera inleddes 1975 och tanken var att satsa stort, att tillverka högkvalitativa viner och redan från start började man jobba mycket modernt och gjorde viner som skulle nå en internationell vinpublik. Man liksom kastade sig ut i vinvärlden och han berättar hur flera resor alldeles i början var närmast egendomliga i bemötandet de fick. Ingen visste något om druvorna som odlas på ön, de flesta visste knappt att det tillverkades vin på ön. Men skam den som gav sig.

‒ Tekniken och metoderna ändrades helt, vi jobbade mycket med selektering av druvorna, en betydligt lägre produktion och med nya vinifieringstekniker. På så vis blev vi pionjärer på ön.

Vitigno di vernaccia

Bröderna Mario och Fabrizio Ragnedda har gjort ett gott jobb, och nu är Fabrizios son ansvarig önolog. Firman exporterar till över 50 länder och har satt avtryck. Idag när Vermentino har fått närmast kultstatus, blir exponeringen än större.

‒ Vermentino har blivit så känd att druvan i sig är ett varumärke och nu när den odlas runt om i världen blir det viktigt att vi betonar att vinet kommer från Sardinien, menar Mario Ragnedda.

Samtidigt, populariteten har sitt pris. Flera producenter gör kanske ett vin hellre än bra och på så vis sjunker lägstanivån. Alla vill, förklarligt nog, ha sin del av kakan. Och med det kommer en gråzon, viner som kanske inte borde ha godkänts, men som gör det ändå.

Detta är något som irriterat familjen Ragnedda.

‒ Vi har klivit ur DOCG-reglementeringen eftersom vi tycker att den är för slapp och tillåtande. Den är helt enkelt inget som borgar för kvalitet, utan egentligen tvärtom, menar Signore Ragnedda.

Fotnot. Texten är ett utdrag ur Världens Viners specialnummer om Sardinien, nr 2, 2014. Tidningen kan du beställa på info@tastynews.se.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:00 den 10 december 2014.