Magnum är dubbel glädje

Magnum är en riktig favorit, storleken alltså och det går att hitta riktigt bra viner på storförpackningen. Men box då? Jo, jag har inget emot box, men känslan av att ställa ner en massiv glasflaska på bordet är speciell.

Och om vinet är gott, dessutom, är det dubbel glädje.

Världens Viners tips denna gång handlar därför om 1,5 literflaskorna. De är inte många på Systembolagets fasta sortiment, men det går att hitta veritabla fynd. Det har vi gjort och önskar dela med oss.

Första vinet ut är det franska Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013 (nr 22139, 151 kr), ett på många sätt stort vin med friskt fruktig karaktär, vi hittar både äpple och päron, de typiska druvtonerna som svartvinbärsbuske, lite fläder och lime. Till en ugnsgillad lax med wasabimajonnäs och grönsallad blir vardagen ännu ett snäpp roligare.

http://www.systembolaget.se/22139

Andra vinet är från spanska Aragonien, från distriktet som heter samma sak som en druva, Cariñena, men där just den druvan inte odlas. Istället odlar man Garnacha, på vilket vinet är gjort, Campos de Luz Garnacha 2013 (nr 2718, 119 kr). Här har vi unga, bäriga smaker, lite körsbär i bra balans med mjuka tanniner, lite sötaktig frukt, drag av lakrits med en rödfruktig längd. Prisvärt är liksom bara förnamnet. Testa detta vin till pasta och köttfärssås med massor av färskriven manchego.

http://www.systembolaget.se/2718

PS. Svårt att hitta julklappar? Se ovan. Bättre än så blir det inte! DS.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:43 den 11 december 2014.