Silvia Cortis känsla för Malbec

Malbec har blivit Argentinas nationaldruva. Idag producerar landet det ena mästerverket efter det andra, vilket har gett utrymme åt detta spännande land på vinkartan. Inte minst tack vare Silvia Corti på Argento.

Varje land har sin egen druva, som ska exponeras flitigt runt om i världen. Detta gäller i synnerhet de vinländer i Nya världen som armbågar sig in på den internationella marknaden. I Argentina är det den forna Bordeauxdruvan Malbec som gäller. Här producerar man världens bästa viner på denna druva, en druva som tycks ha hittat sitt naturliga habitat. Och kanske framför allt, vunnit de argentinska vinmakarnas hjärta.

En av dem som håller druvan allra kärast är Silvia Corti, passionerad Malbecaficionada sedan länge. Och det är klart, har man sin huvudverksamhet i Mendoza, Argentinas bästa vinregion, och de små områdena Luján de Cuyo och Maipú, är det mer än naturligt med vurmen för denna blå druva.

– Om jag var tvungen att välja ett vin skulle det bli på Malbec. Som argentinska älskar jag denna druva och Mendoza har de allra bästa förutsättningarna för den, är något hon sagt och som flitigt citeras.

Silvia walking

Och på den vägen är det. Men samtidigt, idag är Argentina mer än en druva, något som Silvia Corti är den första att erkänna. Det handlar i allt större utsträckning om terroir; jordmån, klimat, läge och hur druvan upptar allt detta.

Idag äger företaget Argento, där hon är huvudvinmakare, 1 000 hektar, vilket bara står för en knapp tredjedel av den totala produktionen av de 6 miljoner liter de producerar årligen. Men trenden pekar allt tydligare mot vin från specifika växtplatser, en vision man kan hitta hos många av de mer visionära vinproducenterna i Argentina.

Vinhuset är annars mäkta stolt över landets vinmakarhistoria och Mendozas unika terroir. Silvia Corti med entourage är mycket dedikerade att tillverka viner som lyfter fram det som kännetecknar den argentinska stilen när det kommer till vin – fruktigheten, fräschören och elegansen i vinerna.

Argentos vinmakarfilosofi har alltid utgått från att det går att skapa mer intressanta och mer komplexa, balanserade viner genom att blanda druvor från vingårdar med olika profiler när det kommer till hög höjd, jordmån och klimatologiska förutsättningar. De hämtar sina druvor från de små vinområdena Agrelo, Tupungato, de ovan nämnda Maipú, Luján de Cuyo samt San Carlos där klimatet och förutsättningarna skiljer sig mycket åt regionerna emellan. Men som sagt, idag går det mer och mer mot single vineyard-viner där det specifika ursprunget ska ge vinerna den unika karaktären.

– Om vi jämför med några av världens mest känd vindistrikt är Mendoza bland de högst belägna. En bra förutsättning som vi utnyttjar, förklarar Silvia Corti.

Terroir, goda förutsättningar och en intressant druva som man gjort sin – ja, bättre kan det inte bli. Eller? Jo, naturligtvis måste något annat till för att man ska skapa stort. Passion.

Det har Silvia Corti har så det räcker till.

Fotnot. Sugen på att läsa mer om Argentina och Sydamerika? Då ska du beställa Världens Viners Sydamerikaspecial, nr 3, 2014, på info@tastynews.se.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:54 den 16 december 2014.