Två pärlor till rödtjut

Säsongen liksom skriker rött vin, rött till kraftiga grytor, till viltfärsburgaren, till steken. Och då får det blir rött, till och med ett glas rött under matlagningen, matlagningsvin, som Världens Viner kallar det.

Men hur hitta rätt? Jo, här kommer två kul rekommendationer, riktiga pärlor till rödtjut som dessutom är förträffliga till mat, vintrig, köttig, mustig mat.

1. Först ut är ett vin från Cuyo, Mendoza i Argentina, La Mascota Cabernet Franc 2012 (nr 6785, 89 kr). Det är ett riktigt välbalanserat vin med påtaglig fatkaraktär, bra frukt som drar åt skogsbär, blåbär med tydligt kryddiga toner. Passar perfekt till den där grillade flanksteken med massor av vitlök, örtsmör och pommes.

826642

http://www.systembolaget.se/6785

2. Vin nummer två, också det ett Nya världen vin, hittar vi i Sydafrika, närmare bestämt i Stellenbosch med det passande namnet Journey’s End Shiraz 2012 (nr 2191, 139 kr). Vinet är fullmatat med mustig bärighet, björnbär, mogna skogsbär, det är fatigt, kryddigt, vi hittar inslag av mocka med en lång eftersmak. Detta vin ska helst konsumeras till lammgryta med lätt sötaktiga inslag eller varför inte en burgare på högrev som serveras med rostade rotfrukter.

848126

http://www.systembolaget.se/2191

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:51 den 11 december 2014.