Imponerande vinstatistik

En räkneövning i vinjournalistikens tjänst:

Världens Viner kommer ut med fyra nummer per år. Varje nummer har i snitt 130 sidor. Dessa 130 sidor innehåller omkring 20 reportage och minst 15 övriga artiklar. Varje reportage innehåller i snitt 1 100 ord, varje artikel omkring 850 ord. Detta innebär att vi publicerar, tillsammans med andra artiklar i tidningen, varje år, en textmängd på 160 000 ord, vilket motsvarar en bok på över 500 sidor.

Men det tar inte slut där.

Under året som gått, har vi på redaktionen tillsammans med våra duktiga frilansande skribenter, besökt närmare 100 vinproducenter, klivit i över 250 enskilda vingårdar i 40 distrikt i 15 länder i tre världsdelar. Vi har vid varje besök provat i genomsnitt tolv viner. Därtill har vi vid varje temanummer och bilagor provat en mängd viner som finns på den svenska marknaden, omkring 120 vid varje nummer. Detta innebär att vi tillsammans under ett år provat närmare 2 150 antal flaskor vin. Och så har vi förstås provat en del vin privat…

Trodde någon att det tog slut i och med detta? Knappast.

20141029_091521_resized

Vi har under årets lopp dessutom publicerat en artikel eller ett reportage om dagen på vår webb, varldensviner.se, därtill en rad inlägg på Facebook. Detta innebär att vi publicerat ytterligare omkring 600 ord per dag. 600 ord gånger 365 dagar är lika med 220 000 ord.

Dessutom har vi korrläst varje artikel minst tre gånger, vi har under året skrivit över 200 bildtexter, till över 100 bilder i den tryckta tidningen, satt 180 rubriker och dubbelkollat rättstavning på namn ett närmast oändligt antal gånger. Vi har också fått hundratals kommentarer om tidningen, genomgående mycket positiva.

Och framför allt: vi har träffat hundratals intressanta människor som också de älskar sitt jobb, vin, måltiden som mötesplats. Allt sådant som gör jobbet så oerhört värdefullt och fantastiskt.

Nu tar vi nya tag, Grekland och Kändisviner står för dörren i nr 1, 2015. Sedan är det dags för klassiska Bordeaux i nr 2 som kommer ut i slutet på maj. I september ger vi ut vårt Nya Zeeland special med kompletterande skaldjurstema och slutligen tar vi oss an The Big Apple med tillhörande stat, där vi guidar bland vingårdar, vinbarer och bästa krogar.

Det ser ut att bli ett riktigt spännande och gott nytt år. Som vi gärna delar med oss av. Och detta endast för 249 kronor. Bättre än så kan det väl knappast bli.

 

 

 

 

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:29 den 13 januari 2015.