Klassisk trattoria på Cagliaris bakgator

Det finns restauranger som tar enorma utrymmen i de stora matguiderna, som serverar mat med finess och takt. Där personalen har en masters i servering eller i konsten att korka upp en flaska rött. Och så finns Trattoria Lillicu…

 Mitt i Cagliaris gamla kvarter, bland ett otal andra krogar, några genuina, andra farligt nära turistfällor, går man kanske lätt förbi Trattoria Lillicu. Det ska man inte. Detta är nämligen en fullkomligt bedårande liten krog, och så långt från rekommendationerna i rödhäftade matbiblar man kan komma.

Bröderna Alberto och Stefano Zucca tar emot och ber oss slå oss ner. Och knappt innan vi hunnit hänga av oss jackorna över stolsryggen kommer den ena tallriken efter den andra och ställs framför näsan på oss.

‒Men… försöker vi, vi har inte beställt…

Å andra sidan, när man ser maten, enkel, rustik och alldeles underbart god, dämpar man sig. För det är så det går till på denna mycket charmiga trattoria bara ett stenkast från hamnen. Och det som ställs fram är friterade bläckfiskar, stekt aubergine med olivolja, frästa räkor, härligt bondskt bröd, fantastiskt goda oliver, ångkokta, dagsfärska musslor… ja, en hel kader av enkel men ytterst välsmakande mat.

Klart man faller för en sådan krog.

‒ Mina föräldrar öppnade redan 1943. Tanken från början var att servera färsk fisk, enkel mat, bra råvaror, förklarar Alberto Zucca.

Pappan, som gick bort för bara något år sedan, hette Lillicu i förnamn, ett namn krogen också fick. Och än idag är trattorian att betrakta som ett riktigt vattenhål för Cagliariborna.

VVI_IT_SAR_CAG_LIL_2542 (683x1024)

Som varmrätt serveras pasta, en tallrik antingen med bottarga, den torkade rommen från multe-fisken, och/eller pasta vongole. Gudomligt gott båda två. Ett glas vermentino eller två gör ju heller inte saken sämre.

Måltiden är som den är, man beställer inte utan får man bord (vilket kan vara bra att beställa i förväg) äter man det som ställs fram. Och för ynka 30 euro per plats, blir det en av de mest prisvärda måltiderna på ön.

Men maten är bara en del av anledningen till att bevista trattorian. Den andra är stämningen. Sorlet ökar i stryka för varje timme som går. Familjerna som sitter och kalasar på öns specialiteter, värmen hos personalen, den kort sagt rustika miljön. Det är kort sagt en upplevelse att bara befinna sig här.

Att man dessutom äter gott är egentligen bonus.

Trattoria Lillicu

Via Sardegna 78, Cagliari

Tel. + 39 070 6652 970

 Fotnot. Du kan beställa Världens Viners specialnummer om Sardinien, nr 2, 2014, på info@tastynews.se.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:30 den 23 december 2014.