Säreget men lyckosamt läckra viner

Mainstream, det är vad det ofta handlar om i vinvärlden, I synnerhet när det ska säljas. Chardonnay eller Cabernet är fortfarande de stora druvorna och idag är faktiskt den blå druvan den mest odlade i världen.

Men det finns en annan sida av vinindustrin, en sida som kanske inte producerar kioskvältare i parti och minut, men som visar på mångfalden, det udda, säregna… och ibland riktigt, riktigt spännande.

Världens Viner vill därför slå ett slag för två speciella viner som är lite extra. De är spännande, unika, mycket lokala och har den där edgen som är så spännande.

Vranec-crno

Rött, ganska kraftigt vin från Makedonien, hur många har inte saknat det? Nu finns det på Systembolagets beställningssortiment och Världens Viner föll för endruvsvinet på Vranec, den lokala druvan som uppträder runt om i Balkan under ungefär samma namn. Sammaproducent för också varianter på Cabernet Sauvignon och Merlot.

Vinet har en fin balanserad ton, mycket frukt och bra syra i mer bärigt orienterad stil. Funkar utmärkt till en fläskgryta med sötaktiga inslag.

Popula Kula Vranec Reserva 2011 (nr 79621, 123 kr)

grancloswhite-175x0

Det andra vinet i dagens skörd är från Priorat, ett av de mest spektakulära distrikten i världen. Men detta vin skiljer sig radikalt, då det är vitt, gjort på främst Garnacha Blanca men också på Maccabeo. Distriktet har ju annars gjort sig känt för att producera mineralstinna röda viner med komplexitet så det blir över.

Detta vita vin har en tydlig ursprungston med mineralitet men också frukt, märk väl mycket utvecklad sådan och i form av aprikos eller mogen mango. Det är också synnerligen utvecklad med tydlig oxidativ ton, som ger vinet en säregen karaktär. Till baconinlindad torskrygg som smörsteks och serveras med rostad potatis är det närmast oöverträffat.

Gran Clos Priorat Blanco 2001 (nr 70211, 131 kr)

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:49 den 29 januari 2015.