Biff, vin & tango

Buenos Aires, och hela Argentina, har de senaste decennierna upplevt en turistboom utan like. Förutom historiska och arkitektoniska sevärdheter kommer besökarna också i allt större utsträckning för det inhemska vinet.

Men först lite tangolektioner kanske? Då är torget Plaza Dorrego platsen att ta sig till för där anordnas dagligen tangoshower. På helgerna blir det ännu bättre för då lär man också ut dansens steg och mönster, och många turister tar chansen att lära sig grunderna. Är man dessutom det minsta intresserad av antikviteter är söndag den bästa dagen, då hålls där en minst sagt innehållsrik antikmässa.

Pain&Vin2

Annars är den breda och trädkantade Avenida de Mayo en gata man inte får missa under ett besök. Det är lätt att tro att man är i Paris eller Barcelona eller Madrid, för den delen, för när gatan anlades mellan 1885 och 1894 hämtade man inspiration från den spanska huvudstadens Gran Vía.

Namnet Majavenyn, var självklar redan från början som en hyllning till Majrevolutionen 1810. Där ligger ett flertal historiskt, kulturellt och arkitektoniskt viktiga byggnader som Casa La Cultura, Palacio Barolo och Cafe Tortini, som anses vara ett av världens vackraste konditorier. Och att det är en turistmagnet är det ingen tvekan om – det vittnar de vita bussarna utanför om. Frågan är väl om inte inredningen drar mer än själva menyn nuförtiden.

När man flanerar på Avenida de Mayo ska man komma ihåg att under trottoarerna anlades Sydamerikas allra första tunnelbana 1913.

Och tunnelbanans gröna linje (D) är utmärkt för att ta sig till stadsdelen med det geografiskt förvirrande namnet Palermo och, för att ytterligare späda på förvirringen, till det område där som kallas Palermo Hollywood. Efter sevärdheter, antikviteter och tango är det ju absolut dags för ett glas vin.

På en lummigt grön, stilla gata med namnet Nicaragua (den geografiska förvirringen tilltar…) har relativt nyligen Bar du Marché öppnat. Där serveras både lunch och middag, men det är vinet som är i fokus. Deras vinlista har drygt ett femtiotal, mest inhemska, viner som också kan fås på glas. Det bjuds även ost- och charkuteritallrikar att avnjuta till vinvalet och behöver man hjälp med det senare ska man tillkalla sommelieren Juan Pablo Villar.

BarduMarché-Buenos

Inredningen är så franskinspirerad den kan vara, enda nackdelen är att lokalen är ganska så liten och rymmer endast ett tiotal bord. Skulle det oturligt nog vara fullt, kan man ta sig via gatorna Costa Rica, El Salvador och Honduras till Gorriti, för ovanlighetens skull inte ett geografiskt namn utan gatan är uppkallad efter den kvinnliga författaren Juana Manuela Gorriti (1818-1892). På den huserar Pain et Vin där siktet är inställt på just bröd och vin.

Den engelsktalande sommelieren Eleonora står för vinet och hennes make ansvarar för brödbakandet och deras meny med sandwich och smårätter. De anordnar också provningar en gång i veckan, ofta med i kombination med ost.

Biffen då?

Ja, man befinner sig i helt rätt stadsdel, för i Palermo finns flera restauranger som koncentrerar sig på ”Parrillada” eller ”asado”, det vill säga grillat kött – och inte vilket kött som helst heller. Många anser familjeägda Don Julio Parilla vara den allra bästa i hela Buenos Aires, med utsökt mat, vettiga priser och bra vinurval. Och dessutom har man inblick i köket och ber man servitören förklara de olika styckningsdelarna så kan man få smakprov av dem alla, direkt från grillen, från ”bife de chorizo” (rostbiff, fransyska), ”lomo” (filé) till ”mollejas” (kalvbräss) och ”chinchulins” (inälvor).

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:43 den 30 januari 2015.