Billiga kopior tränger undan italienskt mästarvin

Amore mio, aminone, ponopassimento är den senaste trenden på vinhimmelen. Alltså, alla märkliga varianter som spinner på succén med amaronevinerna. Men nu får det ödesdigra konsekvenser.

Mamma mia, vilken uppsjö av vin från Italien producerat på torkade druvor! Och alla heter de något i stil med amarone eller appassimento, alltså vin som gjorts på torkade vindruvor. Hmmm… vilket skoj. Eller snarare, det börjar bli ganska allvarligt. För inget vet hur länge druvor torkats eller ens hur mycket av vinets innehåll som bygger på druvor som torkats. Och att spinna på namnet…

amarone

Men helt klart säljer det. I Sverige vill vi idag ha rött vin med tydlig restsötma.

Problemet här är att flera av de mer kvalitetsorienterade vinerna på Systembolaget därför är på väg att försvinna. Som klassiska vinfirman Masis Vaio Armaron Amarone (nr 2419, 399 kr). Vinet är ett av de första amaronevinerna som äntrade den nordiska marknaden och har sedan dess haft sin närmast obligatoriska plats i butikshyllan. Tills nu vill säga. Och det är de billiga kopiorna som tränger undan detta vin och andra.

Även i Italien har fenomenet lett till reaktioner. Många mer seriösa vinproducenter menar at det ger en helt galen bild av italiensk vinväring som enahanda vill rida på amarone-vågen.

Emedan andra skrattar hela vägen till banken efter att ännu ett sötaktigt rött vin från en apenninska halvön hittat rakt in i Systembolagets sortiment.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:40 den 25 februari 2015.