30 bästa vinköp i Grekland

Visserligen finns det omkring 70 grekiska viner på den svenska marknaden. Men om man ändå ska till Grekland, ska man köpa vin med sig hem. Därför tipsar Världens Viner om 30 spännande viner att ha i bagaget.

Grekiskt vin överraskar med både mångfald och kvalitet. Även om det finns en del vin på den svenska marknaden, en del riktigt bra, är det i Grekland man hittar de bästa vinerna, de udda vinerna, viner på så svårstavade druvnamn att man bara kan peka på flaskan.

Men det är det värt.

Världens Viners chefredaktör tillsammans med redaktionsmedlem Elisabet Paulson sonderade terrängen rejält och tipsar här om de 30 bästa, ett högst personligt urval. Det går naturligtvis inte att ta med sig alla, och en del kan till och med vara svåra att få tag på, men en handfull är definitivt värd att knöla ner i resväskan. Minst!

Vita viner

Gris de Noirs 2011 (Antonopolous Vineyards) på Moschofilero, 11 euro.

Spännande rosafärgat vitt vin med inslag av mineral, jordgubbar, hallon, en liten strävhet med bra syra och kul variant på Peleponessos vitvinsdruva nummer ett.

Rombus 2013 (Gentilini) på Robola, 11.30 euro.

Närmast mörk i doften, med påtaglig druvig karaktär, inslag av lite plommon, fruktigt, mogna röda äpplen, lite stenig mineralitet. I smak hittar vi åter mineral, en kartighet, vinet är fruktigt med inslag av äpple, medelfylligt med bra balans i längd. Ett sammantaget mycket friskt och fräscht vin från Kefalonia.

Malagouzia 2014 (Alpha Estate) på Malagousia, 9.20 euro.

Vin med lite oljig ton, drar åt tropiskt, lite aprikos som minner om Viognier med ganska bra kraft. I smak fin citruskaraktär, det är oljigt med bra syra, bra stålig ton och en fin mineralitet i längd med viss ursprungstypiskhet från Makedonien.

Assyrtiko Emphasis 2012 (Pavlidis) på Assyrtiko, 12.30 euro.

Ännu ett vin från Makedonien, denna gång med fint utvecklad ton, rökigt med påtagliga mognadstoner och bra fruktighet. Här hittar vi också bra balans mellan syra och fruktighet i smak och en viss fyllighet.

Malagouzia 2012 (Antonopolous Vineyards) på Malagousia, 12 euro.

Fylligt vin med bra syra och en fin mineral karaktär i enkel och rättfram stil med bra druvtypiskhet. Intressant också som representant för Greklands mångfald när det kommer till just druvsorter.

Santorini Assyrtiko Grande Reserve (Santowines) på Assyrtiko, 25 euro.

Härligt aromatiskt, komplext, relativt fylligt med fin päronton, aprikos och närmast simmig, krämig textur i aning knuten stil men som öppnar upp sig inom något år. Stort, riktigt stort!

Aspros lagos 2013 (Douloufakis) Kreta, på Vidiano, 13.00 euro.

Lätt stålig ton i detta vita vin från Kreta, det drar åt en ung, försiktig chardonnay med bra balans och möjligen lite tropiska inslag i doft. I smak djupt fruktigt, komplexa toner, lätt utvecklat i mycket intagande stil och rejäl längd.

Kikones 2012 (Kikones) på Chardonnay, 12 euro.

Mycket försiktigt i doft, lite vinbär, närmast ungt men samtidigt med en smörighet som kommer efter ett tag i glaset. I smak är det elegant med typiska Chardonnaytoner, bra syra med smöriga toner, bra längd i intressant, mer matorienterad stil.

Metropolis 2013 (Monemvasia Winery) på 30 procent Assyrtiko, 30 Kidonitsa procent, 30 procent Monemvasia och 10 procent Asproudi, 12 euro.

Inslag av både päron, isglass, ren frukt med tydlig mineral ton. Fin syra, ståligt i sin minerala karaktär, med drag åt vit persika med tydlig eldighet i avslut och rejäl längd med avslutande, pigg, syra.

Epanomi 2013 (Domaine Gerovassiliou) på Malagousia och Assyrtiko, 17 euro.

Grönpepprigt i doft med inslag av exotisk frukt, melon, blommigt. I smak aningen grönt med drag av citron, lime, en liten blommighet men i bra balans i mer smakrik, intressant stil. Välproducerat och en rätt oortodox druvblandning.

Salto 2013 (Domaine Skouras) på Moscomavrofilero, 9 euro.

Lite kantigt, bångstyrigt vin med både mandel, mineral, nötter, tropiska inslag, citrus, fyllighet och en bra längd med riktigt fin komplexitet där druvan, mer aromatisk till sin karaktär, ger fint utslag.

SkourasViognerEclectique-200x500

Viognier Eclectique ”Spilititsa” 2013 (Domaine Skouras) på Viognier, 18,5 euro.

Mycket tropiskt, påtagliga inslag av aprikos, vinet är moget, nötigt med liten sälta, fylligt, mycket intagande med lång eftersmak i mer balanserad stil. Ett mycket intressant gastrovin!

Blanc de Gris 2013 (Tselepos) på Moschofilero, 9 euro.

Lätt rödaktigt i färg, inslag av röda äpplen, päron, stenfruktigt med karaktär av jordgubbar. Bra syra, medelfylligt med lätt mineral karaktär i frisk och balanserad stil.

Assyrtiko Santorini Kavalieros Single Vinyard 2012 (Domaine Sigalas) på Assyrtiko, 21 euro.

Sötaktigt, mycket fruktigt med inslag av honung, lite bitter i stilen, nötigt som drar åt mandel och rödfruktig i avslut. Välbalanserat, modernt, komplext i mer matorienterad stil.

Monemvasia-Malvasia 2010 (Monemvassia) på Kidonitsa, Asyrtiko, Monemvasia, Asproudi, 50 euro.

Sött vin med torkade aprikoser, här finns ett påtagligt djup med lätt mineral karaktär, nötigt med inslag av mandel och viss mognad. Fint kryddigt med mycket bra syra och en påtaglig, spännande pepprighet i avslut. Helt enkelt urläckert!

Röda viner

300 2005 (Monemvasia Winery) på 70 procent Agiorgitiko, 30 procent Mavraki, 18,50 euro

Strålande vin med bra, frisk frukt, god fräschör med tydlig pepprighet. Fin syra i smak, bra längd med mogna körsbär, fin avslutande garvsyra med kaffe och kakao i avslut. Ett av de för sitt pris bästa röda vinerna i landet.

Château Seméli 2007 (Seméli) på 90 procent Cabernet Sauvignon, 10 procent Merlot, 18 euro.

Överraskande bra tryck i doften, aromatiskt, mycket utpräglad Bordeaux-karaktär med fin balans i smak, fin mognad med bra frukt, lite pepprigt samt med lång eftersmak med inslag av läder och svarta vinbär.

Mavrotragano2008 (Domaine Sigalas) på Mavrotragano, 35 euro.

Läckert kryddigt i doft, mörkt fruktigt med inslag av plommon, svarta vinbär och mogna moreller. I smak intensivt med mjuk tanninstruktur, bra syra och lång, komplex eftersmak med inslag av saltlakrits och mogen karaktär. Mycket angenämt i personlig stil.

Agionimo 2010 (Lafkiotis) på Agiorgitiko, 11 euro.

Bra frukt, torrt med fin tanninstruktur och bra längd samt inslag av svarta vinbär och viol. Husets bästa vin i rättfram, mer modernt orienterad karaktär.

Synoro 2008 (Domaine Skouras) på 40 procent Cabernet Franc, 40 procent Merlot och 20 procent Agiorgitiko, 19 euro.

Sötaktigt charmig, bra syra, komplext med en lätt, väl intagande pepprighet med bra längd i mycket fin balans. Kul druvblandning där man kan komma åt alla tre druvorna dessutom.

Cabernet Nea Dris 2006 (Antonopolous Vineyards) på 70 procent Cabernet Sauvignon och 30 procent Cabernet Franc, 21 euro.

Grönt, gräsigt, lite kvistigt med mogen, intensiv ton i doft. I smak rejäl tanninstruktur, bra syra, kvistbittert, vitalt i mycket typisk Cabernet Franc-stil. Udda!

Labyrinth (Domaine Skouras) på 80 procent Agiorgitiko och resterande Cabernet Sauvignon, 62 euro.

Extremt spännande vin, årgångslöst gjort på solerametoden på husets Megas Oinos-vin, med påtagliga inslag av mognad, bra frukt, läder, ekiga inslag, mycket intagande med pepprighet, eldiga toner, aningen saltigt inslag, kryddigt i sin tanninstruktur med bra längd och avslutande mjuka tanniner. Stort vin, tveklöst ett av landets bästa och möjligen det mest intressanta.

Grande Cuvée Nemea 2010 (Domaine Skouras) på Agiorgitiko, 14,5 euro.

Grönt, ungt, lite gräsigt med viss utvecklad ton, inslag av kaffe, bra balans med mycket strävhet, dock mjukt till sin karaktär, påtaglig mineral karaktär med en fint efterhängsen syra och inslag av kaffe. En riktigt terroirvin!

Ktiomi Driopi Reserva 2011 (Tselepos) på Agiorgitiko, 13 euro.

Inslag av mogna körsbär, fin balans, aningen fatigt med lätt minerala inslag. Friskt i smak, rejäl frukt utan att bli syltigt, inslag av körsbär, jordgubbar, bra längd med integrerade tanniner.

Agiorgitiko Nemea Black Label 2010 (Gaia) på Agriogitiko, 35 euro.

Ungt, fruktigt vin i doft med drag av jordgubbar, hallon i mycket elegant, närmast raffinerad stil. Fint nötig ton med bra, komplex fruktighet, mjuka tanniner med lång eftersmak i finessrik stil.

Rapsani Reserve 2010 (Tsantali) på Xynomavro, Krasato, Stavroto, 12.60 euro.

Rödfruktigt, balanserat med inslag av körsbär med elegant arom. I smak aningen bittert, något torrt men med bra koncentration och väl integrerad tanninstruktur. Bra längd med drag av kaffe i.

Mega Spilaio 2008 (Cavino) på 60 procent Mavrodaphne samt 40 procent Mavro Kalavritino, 18 euro.

Koncentrerat fruktigt, åt starkvinshållet, kraftigt, aromatiskt i doft med inslag av mycket mogna plommon. I smak bra balans, fint mogen frukt, relativt mjuka tanniner med inslag av mogna plommon, moreller i överraskande friskt avslut.

avaton-en

Avaton 2011 (Domaine Gerovassiliou) på Limnio, Mavroudi samt Mavrotragano, 20 euro.

Fint utvecklad ton i doft, bra frukt, inslag av körsbär, viss komplexitet, mycket blåbär i fin balans. Mjukt fruktigt, inslag av blåbär, skogsfrukt med peppriga drag, toner av nylagd asfalt, lite soja i uttorkad PX-stil. Mycket spännande och en personlig favorit.

Kapnias Red 2008 (Domaine Chatzimichalis) på Cabernet Sauvignon, 23.40 euro.

Här hittar vi massor av kaffe, stall i ett vin med mycket utvecklad ton, med inslag av soja, lite bränd karaktär i mycket aromatisk stil. I smak välbalanserat med dominerande tanninstruktur, spännande mörkt fruktiga toner som lyfter vinet. Mycket bra längd.

Mavrodaphne of Patras Grande Reserve 1979 (Achaia Clauss) på Mavrodaphne, 55,70 euro.

Starkvin med mycket koncentrerade inslag av russin, apelsin, mogna körsbär, vinet är kryddigt med fin mineralitet, fruktigt, eldigt med imponerande längd i fruktorienterad, mogen och mycket charmig stil. En veritabel klassiker!

Fotnot. Du vet väl att vårt Grekland special är ute i handeln nu. Finns också att köpa på info@tastynews.se.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:12 den 23 mars 2015.