Äntligen rosa!

Boomen med de rosa vinerna antas fortsätta även denna sommar. Hur det blir med den saken är möjligen för tidigt att säga. Men nu kommer de rosa vinerna och först ut är en trippel från The Wine Company.

För bara tio år sedan var det väl knappast någon som trodde att rosévinet skulle slå som det gjort idag. Snarare fick man närmast gömma de rosa flaskorna. Men idag ser det verkligen annorlunda ut, både när det kommer till renommé och vinets framtoning.

Många roséviner är fortfarande visserligen tunna, fruktiga historier som ska drickas på balkongen varma sommardagar. Men det finns också ett brett spektrum av andra viner som har en mer matorienterad anstrykning. Och det är dessa viner vi tycks uppskatta mer och mer.

Världens Viner har provat tre roséviner som släpps av nätbaserade The Wine Company.

E_VillaConchi_CavaRose

 

Villa Conchi Brut Rosado (nr 5259512, 119 kr) är en spansk cava med en jordig och påtagligt fruktig ton med inslag av både röda bär och bra frisk karaktär. I smaken är den frisk med bra balans i typisk urpsrungston. Passar utmärkt som aperitif eller till enklare tapas på fisk eller till kallskuret.

 

I_Villadoro_Bardolino_Chiaretto_13

Villadoro Bardolino Chiaretto Rosato 2013 (nr 5233774, 89 kr) från Norditalien har en fin doft med inslag av blommor, det är lätt parfymerat i bra balans med hallonfrukt. I smak är vinet friskt, enkelt fruktigt med viss fräschör i lättare, mer konsumentorienterad stil. Servera till en kycklingsallad med krutonger och crème fraiche.

 

ZA_LittleEagle_rose_2013Little Eagle Rosé 2013 (nr 5281367, 98 kr) kommer från Sydafrika och är det kraftigaste vinet av de tre. Här hittar vi lite svart vinbär i doft, hallon, jordgubbe i en ganska intensiv blandning. Smaken är aningen mer kraftfull med inslag av tropiska frukter, röda bär, lite mogna hallon och med en avslutande, försiktig garvsyra i matorienterad ton. Till grillad tonfisk med mango på tropiska frukter och koriander blir kombinationen sällsamt lyckad.

 

Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:44 den 12 mars 2015.