Kraftfulla viner av Cabernet Sauvignon

Jag har nyligen njutit av fylliga, välmatade och lagringsdugliga (alldeles underbara) viner av Cabernet Sauvignon. Ska det vara en riktig smakbomb får man söka sig till Nord- eller Sydamerika, här finns värmen för att driva upp dessa kraftfulla viner med hög alkohol och som bör dekanteras.

 

Heitz Cellars

I Napa Valley finns Heitz Wine Cellars, som gör en bra Cabernet Sauvignon (Heitz Napa Valley 2009, 75316, pris 439 kr). Heitz som var de första med vingårdbetecknade viner i området. Sedan 1961, då Joe Heitz planterade sina första egna vinstockar av Cabernet Sauvignon, har han producerat detta vin, Heitz Napa Valley Cabernet Sauvignon, som förstås är hjärtesak sedan dess.

Och visst får vinet omsorg, tre år i stora amerikanska fat och därefter två år på små franska. Att Heitz har arbetat med detta i över 50 år märks.

http://www.systembolaget.se/75316

 

Från Sydamerika hittar vi bland andra 1865 Cabernet Sauvignon (16672, 119 kr) på Systembolaget. Producenten Viña San Pedro håller till i Chile, Maipodalen där Cabernet Sauvignondruvan ger utmärkta resultat. Fylliga fruktiga viner med lång hållbarhet, perfekt för det svenska vinterköket med rejäla köttbitar. Förstås är detta ett fatlagrat vin som har mognat på franskafat, i ett år, där 30 procent av faten är nya och som ger en bra tanninstruktur.

http://www.systembolaget.se/16672

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:50 den 4 mars 2015.