Kultsläpp av Washingtonfavorit

I veckan släpper Charles Smith ett riktigt kul Viogniervin. Kallklimatsodlat och jäst på egen jäststam är bara en del av de saker som gör både producenten och vinet speciellt.

Charles Smith intar en särställning i amerikansk västkustvinideologi. Han trampar upp sin egen vinväg, gör egna och spännande viner på emellanåt ett alldeles säreget sätt och han drar sig inte för att göra spektakulära etiketter.

Att han nu också flyttar sitt vineri till down town Seattle är bara en av de saker som applåderas av amerikansk och internationell press.

Men han gör också drickbara viner. Hans riesling är närmast en trotjänare på Systembolaget liksom hans Syrah-vin Boom boom med en uppmärksammad etikett, två stora bomber som är på väg att brisera.

909795 Och nu släpps ytterligare ett vin av Washingtonproducenten: K Art den Hoed Viognier.

Druvorna till det vita vinet kommer från en högt belägen vinodling som heter Art den Hoed och ligger i Yakima Valley, Washington State. Det är en av de svalaste växtplatserna i Yakima Valley vilket vinets karaktär speglar, även om årgången 2013 var den varmaste på tio år.

2013 made us thank sweet baby Jesus that our white vineyards are cool sites at higher elevation, säger Charles Smith själv om växtplatsen.

Vinet har jäst med hjälp av sin egen jäststam i neutrala ekfat och har därefter legat på sin jästfällning.

K Art den Hoed Viognier Charles Smith Wines (nr 91330, 175 kr)     http://www.systembolaget.se/91330

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:27 den 4 mars 2015.