Nya Zeeland slår rekord i vinexport

Det går bra för Nya Zeeland. I synnerhet när de kommer till vin. Nu kommer nämligen nya uppgifter om landets vinexport, och siffrorna visar på rekordexport.

Delar av Världens Viners redaktion är nyligen hemkomna från Nya Zeeland, på många sätt en imponerande resa då landets vinproducenter visade upp flera spännande viner, prisvärda historier med en säregen edge.

Att landet nu, enligt senaste siffror, visar på rekordexport, kommer därför inte direkt som en överraskning. Samtidigt är det många bedömare som undrar om Nya Zeelands vinexport kan öka även fortsättninsgvis i den takt den gjort.

20150212_100550_resized

Under 2014 ökade den nämligen med hela 8,2 procent mot 2013. Idag är vinet den sjätte mest exporterade varan från landet. Och då ska man betänka att landets första vinplantor i Nya Zeelands moderna vinhistoria sattes så sent som 1973.

Men kanske infrias förväntningarna. Redan nu talas det om en kanonskörd 2015, både bra kvalitet och bra volym.

I Sverige såldes det strax över 2 miljoner liter nya zeeländskt vin på Systembolaget. Det är visserligen bara exakt en procent av den sammanlagda marknadesandelen, men samtidigt en ökning med 17,6 procent mot försäljningen förra året.

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:27 den 12 mars 2015.