Rosa skönheter

En boullabaisse, en uteservering och solen i zenit. Gärna i Sydfrankrike, i Provence, varför inte Nice? Ungefär så ser bilden ut av rosévinet. Och inget kan väl vara bättre än så.

Nu är den i intågande, rosévinssäsongen. Vi minns glädjen, värmen och inte minst den goda maten från förra sommaren när grillen gick på högvarv och knivmusslorna med en skvätt citron på förtärdes med några glas riktigt gott rosévin.

För så har det blivit, vinet, från att ha varit skam är det idag en följeslagare till det godaste vi kan tänka oss. Grillade skaldjur, bläckfisk, saffransrätter, pata negra och annat kallskuret av yppersta kvalitet är idag en inte bara naturlig följeslagare utan också oumbärlig.

Världens Viner har inlett våren med att söka roséviner med karaktär, kraft och samtidigt elegans, med sublima, närmast frivola toner. Och detta är något vi mer än gärna delar med oss. Denna gång i form av två synnerligen spännande rosa viner från nystartade importfirman Picky Drinks.

3bfe2e61de-rose-bonbon-75cl-2013Rosé BonBon 2013 (nr 99075, 137 kr) Cinsault/Syrah/Grenache (50/30/20 procent)

Klassiskt rosé från Provence med allt vad det innebär: fin frukt, pigg syra, lättsamt och ändå med lager av dofter, rosor, hallon, nyskördade jordgubbar, citronzest och en fint stålig ton. I smak är vinet förtjänstfullt balanserat, bra med lättsam frukt, åter hallon, nyskördade jordgubbar och en mineral ton som ger vinet en frivol karaktär.

Till nygrillade räkor med någon skvätt citron på är det närmast optimalt.

 

pure-mirabeau-rose

Pure Mirabeau 2014 (nr 90585, 139 kr) Grenache/Syrah (60/40 procent)

Härligt fruktig i doft, hallon, lite mer mogna bär, röda vinbär, rabarber och en lättsamt kryddig ton som ger doften en edge. Smaken präglas av lätthet, balans mellan frukt, syra och mineralitet i en smula mer krämig stil, lite fylligare i matorienterad ansats.

Serveras till skaldjurspaella med några stänk citron på och med aioli som oundvikligt tillbehör.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:06 den 24 mars 2015.