Hög tid för vårens fester och bufféer

Äntligen kan vi börja vara ute och hämta mat från dignande bufféer. Det firas födelsedagar, dop och studentfester och som vanligt allt på samma gång. Det behövs fortfarande värmande kläder, men visst gillar vi att sitta ute och umgås. Viner till bufféer med blandad mat som ska passa många gäster är inte lätt, men här kommer några förslag som passar till flera olika rätter.

Mionetto Spumante Rosé

 

En rosé Spumante från Mionetto (nr 77002, 69 kronor) torr och bärig smak med inslag av hallon och örter är trevlig att hälsa gästerna välkomna med.

 

Pasqua vitVitt vin önskas av många och ett allroundvin är Pasquas Chardonnay-Grillo (nr 12438, 59 kronor) från Sicilien med varma toner av persika och citrus. Att det dessutom är ekologiskt gör det hela ännu bättre.

Till våren slår jag ett slag för lättare rödviner som gärna serveras lite svala. Två klassiker som kommer till sin rätt nu är från distriktet Beaujolais i södra Bourgogne. Morgon (nr 5106, 79 kronor) ett vin med inslag av blåbär, hallon och gräs.

Morgon  + Beaujolais-Villages

Från samma vinhus kommer även Beaujolais-Village (nr 5003, 79 kronor) ett mjukt vin med toner av skogshallon och örter. Passar bra till plockmat som champinjoner, skinka och ost. Vinhuset Georges Duboef har en lång vinmakarhistoria och George, som tog över efter sin far, lämnar nu efter 50 år över till sina barn och barnbarn. Hans viner var med i Bocuse D’or, matvärldens VM, där Tommy Mylymäki tog brons för Sverige.

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:15 den 6 maj 2015.