Överraskande vertikal med Alvarinho-viner

Ett vin på Alvarinho ska drickas ungt, har vi sagt alltsedan vi stiftade bekantskap med druvan. Men nu är det dags att ta ett steg till. För mogen alvarinho kan vara riktigt, riktigt läckert.

Får några år sedan började det ryktas om det. Och nyfikenheten var stor, även om många, inte minst från interntionellt håll, var skeptiska. Men så börjades det provas fem, sex, till och med tio r gammal albarino i Rías Baixas, Galicien, Spanien. Och resultatet var förbluffande, för det visade sig att vin på denna druva, vin som tidigare har sagts alltid ska drickas ungt, hade en makalöst fin mognad.

Idag har fler och fler fått upp ögonen för detta fenomen. Och en som nu går i bräschen på den portugisiska sidan är Anselmo Mendes, producenten till succén Alvarinho Contacto.

– Jag ha beslutat att spara mer vin från varje årgång då jag märkt att det idag finns ett stort intresse för mogen alvarinho, säger han till Världens Viner under ett kort Sverigebesök.

Flera årgångar av vinet står på bordet, från 2014 tillbaka till 2009. Nu startade vinfirman 2008, så längre tillbaka går inte, 2008 är slut liksom 2011, en klassisk årgång i norra Portugal. Och visst är det et sällsamt äventyr att prova vinerna.

Anselmo Mendes själv är övertygad om att vinerna går att spara tio år. Och det är svårt att säga emot efter en överraskande vertikal.

  587665

2014 (nr 6707, 119 kr)

Fräsch, frisk, grön, gula omogna äpplen med bra syra och en liten släng av mineralitet. Hög ursprungs- och druvtypiskhet i närmast normgivande skola när det kommer till ung alvarinho.

2013

Stålig karaktär med inslag av äpple i ganska varmfruktig stil, lätt spritsighet, bra fruktsyra och en bra längd med viss eldig karaktär. Ett märkbart varmt år som också sätter sin prägel på vinet.

2012

Lätt tropisk i tonen, gula, mer mogna äpplen, fruktigare och ståligare ton med äpplen och inslag av päron. Aromatisk, relativt stor och med tydligt ursprung. Bra längd där sekundäraromer dominerar.

2010

Inslag av persika, mogna äpplen, vinet är relativt öppet med en stålig ton, ok frukt i mer mogen, komplex stil där även lite krusbär ger sig tillkänna. Vinet är på väg mot ett annat håll, mot det minerala med mer terroir.

2009

Aromatisk, krispig, närmast rökig ton som krita med djup komplexitet, påtaglig mineralitet med tropiska frukter, stenig som i stenfrukter med bra, intensiv längd. Mycket ursprung där sekundäraromerna dominerar även i längd.

 

 

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:30 den 26 maj 2015.