Tio snabba till …

Anne Johanne Korsnes på BraVin som satsar på klassiker, både från Gamla och Nya världen.

Varför började du jobba med vin?

– När jag upptäckte att det är kombinationen av mat och vin som ger den största njutningen. Det är fascinerande många som lägger mycket pengar och arbete på matlagningen, men sedan glömmer bort vinet. Jag vill uppmuntra alla att våga prova sig fram och hitta bra kombinationer.

AJK

Vilken är din första stora vinupplevelse?

– Den första riktigt stora var Cuvée Centenaire Châteauneuf-du-Pape 2007. Jag var på besök hos producenten André Brunel under min WSET Diploma-studieperiod. Fick gåshud och blev störtkär i vinet – trodde inte att ett vin kunde smaka så bra.

Har du ett favorithus? Motivera!

– Jag inspireras av hängivna och ärliga producenter och sådana har jag träffat i flera hus. Ett bra exempel är Philipp Kuhn från Pfalz som är totalt dedikerad vingårdsarbetet och gör viner som speglar terroiren. Han arbetar ekologiskt och är mycket mån om att både medarbetare och naturen mår bra. Ett vin är en upplevelse!

Vilket vin dricker du aldrig?

– Karaktärslösa, menlösa viner med kort eftersmak som inte bidrar till annat än rus.

Vilket är världens bästa vinområde?

– Förmodligen Rhône som totalt sett har många vinstilar att erbjuda. Men det är svårt att välja bort Champagne.

Vad saknas för vin på Systembolaget?

– Personliga, karaktärsfulla viner från små producenter. Dessa har oftast ingen möjlighet att pressa priserna så mycket som Systembolaget vill – med resultat att svenskarna inte på ett enkelt sätt får möjlighet att njuta av sådana viner. Jag har varit kursledare för Munskänkarna i många år, och tycker det blivit svårare att hitta bra ursprungstypiska viner. Det finns förvisso många viner i beställningssortimentet, men Systembolagets hemsida gör det krångligt och tidskrävande att söka, man kan till exempel inte söka på druvsort.

Vilket vin har vi för mycket av i Sverige?

– Bag-in-Box. Förpackningen har en funktion, men utbudet domineras av alltför många konsumentanpassade viner. Konstigt att staten tillåter mängdrabatt, köp fyra flaskor betala för tre, det borde ju inte vara förenligt med Systembolagets uppdrag. Systembolaget borde ha ett fast påslag istället för procentpåslag. Ett exempel: Ett vin som idag kostar 800 kr, skulle då kosta 685 kr.

Efter ripasso och amarone, vilket vin tror du blir nästa stora fluga i Sverige?

– Billig skumpa. För inte att glömma ointressanta, alltför söta, alkoholstinna roséviner.

Vilken är din bästa mat- och vinkombo?

– Min favoritdruva är utan tvekan riesling. Enklast: grilla färsk öring och grönsaker, koka färskpotatis och slunga sedan i gott smör och finhackad, stekt purjolök och vitlök. En god Grosses Gewächs till detta och man mår som bäst.

Om du var strandsatt på en öde ö, vilket vin skulle du vilja flyta iland?

– En lagom kyld champagne!

Fotnot. BraVin startades 2011 och drivs idag av Anna Johanne Korsnes och Peter Augustsson. Några av de producenter som ingår i BraVins portfölj är Recoletos i Ribera del Duero, Spanien; André Brubel i Rhône, Frankrike och Alana Estate i Martinborough, Nya Zeeland.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:37 den 15 maj 2015.