Tio snabba till Maria Mellin på O.Wines…

Ni jobbar mycket med Grekland och Kroatien, varför då?

– Grekland känns naturligt för mig då jag varit på Kreta i stort sett varje år sedan 1978. Språket, maten kulturen och så småningom vinet har jag upplevt och lärt mig uppskatta på plats, både sämre och bättre. I slutet av 90-talet dök det plötsligt upp vinbutiker med en helt annan profil och karaktär. Vinexporten kom i gång, främst till USA men även delar av Europa. Vet inte varför vi är så sena här i Sverige, men Grekland är definitivt ett vinland på uppgång och jag tror starkt på en marknad för dessa.

– Kroatien har kommit till oss via goda vänner och man kan se en utveckling lik den i Grekland vilket gör att vi satsar på detta fantastiska land.

Vilket är världens bästa vinområde?

– Oj vilken svår fråga, det finns många bra över hela världen. Men måste jag välja får det bli Champagne.

Vilken är din första stora vinupplevelse?

skrivbord

– Min första vinupplevelse var en sommarkväll i olivlundarna på Kreta, familj och vänner var samlade till fest, jag var 16 år och blev serverad mitt första glas vin. Minns inte att det var så gott men väldigt spännande.

– I mitt vuxna liv en frostbiten kväll i Abisko där vi bodde vid tillfället. Den hemlagade middagen bestod av helstekt renfilé, smörstekta kantareller och en gräddig potatisgratäng. Vinet: Robert Mondavi, Private selection, Pinot Noir. Kombinationen av platsen, vännerna och hur vinet gifte sig med maten var fantastisk!

Har du ett favorithus?

– Jag är alldeles för nyfiken för att fastna för ett.

Vilket vin dricker du aldrig?

– En Tempranillo

Vad saknas för vin på Systembolaget?

– Egentligen undrar jag om det saknas något med tanke på den otroliga bredd vi blir erbjudna genom Systembolaget men det som samtidigt är fantastiskt är att det finns många fler viner att upptäcka och vita fläckar i Systembolagets sortiment att fylla.

Vilket vin har vi för mycket av i Sverige?

– Amarone.

Efter ripasso och amarone, vilket vin tror du blir nästa stora fluga i Sverige?

– Jag skulle förstås önska att det är Grekland men det är svårt att veta med Sverige där många fortfarande väljer boxvin till helgen.

Vilken är din bästa mat- och vinkombo?

– Just nu, grillad bläckfisk med Assyrtiko.

Om du var strandsatt på en öde ö, vilket vin skulle du vilja flyta in på land?

– Champagne, helst Belle Epoque från Perrier Jouët, i drivor.

Fotnot. O.Wines är en nyetablerad vinimport med bas i Stockholm. I portföljen återfinns framför allt viner från Grekland och Kroatien. Några av de tongivande prodcenterna är Manousakis (Grekland) och Erdut (Kroatien).

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:06 den 1 juni 2015.