Vi gör Italien på Lidingö

Svenskt vin kallas det när man gör vin i Sverige. Men om man då importerar druvor från exempelvis Italien och sedan gör vin på det i Sverige, vad kallas det då?

– Svenskt vin, det säger man på Systembolaget, säger Johan Zälle på Högberga Vinfabrik på Lidingö.

Det är skillnad på svenskt vin och svenskt vin. Några, eller snarare en hel del, odlar vindruvor i den svenska myllan och gör sedan ett vin på det, med varierat resultat. Andra, som trion på Högberga Vinfabrik på Lidingö utanför Stockholm, gör en egen variant: de importerar vindruvor från Toscana och gör sedan vin av dem på anläggningen hemma i Sverige.

Hur som helst, man blir lite nyfiken på tilltaget.

– Ja, jag förstår det och det är mitt fel alltihop, säger Johan Zälle.

Han är vinmakare på Högberga Vinfabrik och delaktig till uppkomsten av äventyret.

– Jag bodde i Toscana, i början på 1990-talet. Jag hade tänkt jobba med reklam, men i bergsbyn där jag bodde var det ingen som var intresserad eller i behov av det. Däremot behövde de folk som kunde lyfta stenar, påta i jorden och skörda druvor.

Johan Zälle började ganska snart få smak för vin. Men inte enbart det som fanns i glaset, utan också hur man odlade, tillverkade, lagrade drycken. Och då hade han kommit rätt. Toscana är ju, utöver att det är vackert och i stort sätt k-märkt överallt, ett veritabelt vinparadis.

– De som jag lärde känna var dessutom antingen krögare eller vinbönder.

Efter några år kom en kompis till honom ner till den toskanska byn och 2004 började de prova att ta hem druvor första gången. Det skulle göras vin i Sverige på råvaran. Men något gick snett, rejält snett.

DSF0553

– Det tog 14 dagar att få hem dem. Druvorna gick av förklarliga skäl inte att använda. Transportbolaget hade låtit druvorna stå på ett kontor, med allt vad det innebar. Vi slapp i alla fall betala för transporten.

Men försöken upprepades och transporten gick snabbare. Och när det var dags för vinifiering, frågade Johan Zälle om råd bland sina vänner vinbönder i Toscana.

– För dem var det enkelt, de sa bara att gör si och så, så blir det nog bra. Jag gjorde det och jag tyckte nog att vårt vin smakade ungefär lika illa som deras.

Men nya tag skulle tas. Efter något år åkte han ner med en Volvo kombi och skördade, åkte hem och började trampa druvor i hans mormors garage i villan på Tyresö. Ångan var uppe, konsulterande oenolog hade införskaffats och produktionen, om än sparsmakad, var igång.

Men under åren som gått har tillverkningen blivit mer och mer raffinerad och vinerna har blivit betydligt bättre.

– Vår dröm är att göra en rip off på Ornellaia. Vi har alltid velat göra en supertoscanare. Den största anledningen till att vi också jobbar med Sangiovese är att den är mycket lättare att få tag på. Vi gör ju faktiskt Italien här i Sverige, avslutar Johan Zälle.

Fotnot. Idag finns det tre viner från Högberga: 890 Cabernet Sauvignon 2012 (nr 30209, 198 kr); 890 Merlot 2012 (nr 30393, 348 kr) och 890 Sangiovese 2012 (nr 30394, 198 kr).

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:38 den 23 juni 2015.