Vinrankskramare med stor surfpassion

Johan Reyneke gillar att surfa. Och så gillar han att krama vinrankor. Kanske inte bildligt, men ändå. Och så gillar han biodynamik. Och vin. Och rättvisa. Klart han gör internationell kometkarriär med de egenskaperna.

Sydafrika tror mycket på fair trade. Och det är inte så konstigt med den historia landet har. En av de mer pådrivande är Johan Reyneke, vinproducent som älskar att surfa. Nu lanserar han projektet Vinehugger, ett projekt som ger tillbaka till människorna bakom vinet.

Hand with compost (2)

Innan livet på vingården startade för Johan Reyneke studerade han filosofi på University of Stellenbosch. När han efter studierna fick sitt första jobb var det som druvplockare på en av vingårdarna i regionen. Orättvisorna han fick beskåda i arbetet påverkade honom djupt och har tillsammans med lärdomarna från filosofiestudierna lagt grunden för hur hans vingård Reyneke idag är uppbyggt.

De anställda på vingården utgör hörnstenen för verksamheten. Därför har Johan Reyneke skapat projektet Cornerstone där överskottet av försäljningen av vinet Cornerstone går direkt tillbaka till de anställda. Flera bostadshus har byggts och skänkts till arbetarna och deras familjer och hittills har två döttrar skickats till utbildning på universitet. Cornerstone gör en faktisk skillnad.

Samtidigt lanseras ett vin på den svenska marknaden, en BiB på Chenin Blanc (Vinehugger, nr 72601, 209 kr). Namnet då? Vinehugger är en ordlek med ordet trädkramare men där vinrankan istället åsyftas.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:48 den 23 juni 2015.