Några ord om…

Paella som det egentligen inte heter, om man ska vara på det humöret.

Att det är en spansk nationalrätt stämmer inte heller, utan det är från början en valenciansk amgelägenhet, ursprunget vid risodlingarna i östra delen av Spanien. Men innan man började odla ris, hade man gärna stora vita bönor i grytan.

Arroz är det korrekta namnet på vad vi kallar paella, arroz som i ris och det görs hundratals varianter. Riktigt är att man runt om i Spanien kan äta sig mätt på det som kallas Paella Valenciana, en slags generisk rätt där man blandar kyckling, fisk, skaldjur, fläsk med ris och grönsaker. Och saffran. Och som i vissa stunder kan smaka gudomligt gott. Visst har man fått i sig en snabbvariant med fara för ens hälsa, och det är bara att beklaga, för i trakterna kring kuststaden Valencia är paella seriöst, extremt seriöst.

Paella-de-marisco-2-1050x700

Jag minns en gång när jag som brukligt hade beställt en paella till dagen efter, det ska man alltid göra, och sagt att vi äter klockan tre på eftermiddagen. Personalen varskoddes och dagen efter dök vi upp en kvart över tre. Maken till utskällning på en krog har jag aldrig fått, servitören var rödare än saffransblomman när han skrek att en paella äter man direkt när den tas från elden… och inte en kvart senare…

Men man lär sig, vet att beställa en arroz med tillbehör, gärna en svart arroz gjort på bläckfiskbläck, vet att sätta sig ner vid stranden, med fötterna i sanden, slå upp ett glas rosévin från trakten och vänta på att den serveras rykande varm. Då är den som bäst.

Hur kommer det då sig att man blandar friskt med ingredienser. Jo, från början handlade det om, i ett medeltida Spanien, att skilja kristna från muslimer och judar. Att då peta ner lite av varje, inklusive fläsk, som man inte äter inom dessa två religioner, kunde man se vem som var vad , och sedan förvisa dessa. Kokkonst på inkvisitorisk nivå.

Idag är paella politisk korrekt. Men kom inte och säg till en valenciano att paella är et slags pytt i panna à la Kajsa Warg: Man tager vad man haver. Paella är i sina bästa stunder kokkonst på hög, mycket hög nivå.

Och gott är det också.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:02 den 23 juni 2015.