Toppviner från Nya Zeeland

Elephant Hill i Hawke’s Bay på Nordön är en av landets bästa producenter. Nu lanseras flera av deras viner på den svenska marknaden.

Nya Zeeland är långt ifrån endast Sauvignon Blanc. På Nordön, mer specifikt i distriktet Hawke’s Bay gör man snarare heder i att inte fokusera på den forna Loire-druvan. Här är det istället blandviner som gäller, både rött som vitt.

E-23En av de allra starkaste producenterna i området är Elephant Hill. Namnet kommer från att det står en stor staty på en elefant på vingårdskullen. Möjligen ett statement, för vinerna som kommer från huset, eller snarare det superdesignade vinerikomplexet, är rejält muskulösa men med en elegant tvist.

Bordeauxinspirerade röda viner, blandviner på gröna druvor och inte minst Syrah och Pinot Noir är vad egendomen helst jobbar med.

– Det är viktigt med ett vin på Pinot Nor, det är lite av en dörröppnare för oss, i synnerhet ute på den internationella markanden. Vi säljer den i flera länder och förhoppningsvis kan vi längre fram sälja även våra Syrahviner där, förklarar Gunther Theis när Världens Viner är på besök.

Glädjande nog lanseras nu flera av Elephant Hills viner på den svenska marknaden och det är Wicked Wine som står bakom släppen. En favorit är husets Chardonnay (nr 95351, 199 kr) som har en förträfflig elegans och ändå härligt Nya Världen-fruktdominans.

Fotnot. Vill du läsa mer om Nya Zeeland och landets spännande viner. Då ska d hålla ögonen öppna för den 23 september släpper Världens Viner sitt stora specialnummer om vinerna från det märkvärdiga landet. Dessutom har vi testat över 100 nyzeeländska viner på den svenska marknaden.

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:04 den 18 augusti 2015.