Torr spanjor får lusten att vibrera

Så gott, så enkelt: ett glas fino och lite oliver. Men sherry är mer än så. Och att det är ett veritabelt matvin börjar fler och fler inse. Världens Viner applåderar utvecklingen i flamencotakt.

Man slår sig ner på den lokala baren och beställer in ett glas fino och lite oliver med ansjovisfyllning. Och inser att kombinationen, löjligt enkel och minst lika billig, är en av de bästa som existerar.

Nyfikenheten tar vid. Vad kan man mer göra till detta knastertorra vin med gravt nötiga inslag? Jo, egentligen hur mycket som helst. I Sverige finns de dem som gillar några droppar fino till sillen eller till lilla räkspettet. I Spanien med omnejd tar man gärna den till några tunnt skurna skivor pata negra. Runt om i världen till sushin…

maridaje_37Sherry på svenska, fino och oloroso på spanska, är en gåta. Alla som älskar vin älskar sherry. Några avgudar den. Som undertecknad. Och ändå är den svårsåld, som vin, inte som idé. Men det kanske inte är så konstigt. Jag är på en sherryprovning i Jeréz, året är 2008 och vi ska prova tio olika oloroso, årgångsbetecknade, från 1956, en på alla sätt makalös provning, stora vinupplevelser, unika viner.

Men efterdyningarna kommer som ett slag i ansiktet. Jag har aldrig varit så mentalt trött efter en provning. Så komplext är vinet, så många smaker finns i glaset att pappret inte räcker till. Och där har vi kanske hemligheten: smakrikedomen. Att vinerna helt enkelt smakar så mycket.

Men det finns försiktigare varianter. Och som är makalöst goda till mat, kallskuret, fisksoppa, en oloroso, torr naturligtvis, till lammgrytan. Och så PX-vinet som är en dessert i sig.

Det är bara att hoppas att sherry vinner terräng också i Sverige. För visst har det klassiska vinet från Sydspanien blivit en internationell snackis. Äntligen. I London finns flera renodlade sherrybarer, i New York är det nästan bud på obligatoriskt att svalka sig med ett litet glas fino.

Och detta är bara början. Låt oss hoppas det.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:39 den 5 augusti 2015.