Lysande rött från vitvinsland

Visst finns det rött vin i vitvinsland. Och det stavas inte bara Pinot Noir. Från Nya Zeelands Hawke’s Bay på Nordön kommer en trio riktigt bra röda viner. Världens Viner rekommenderar dessa mer än gärna, inte minst för att visa mångfalden från ett av de riktigt spännande vinländerna.

 

 

Elephant Hill Syrah 2014 (nr 95261, 149 kr)

Mörkfruktig, djup i doft med liten mineral ton, inslag av blåbär och lite sötlakrits. Aningen bitter, pepprig i smak, sötlakrits och mycket torr i ganska elegant stil. Serveras till hamburgare på högrev, mycket vitlök och krämig dressing med sweet chili. Fakta: Druvorna kommer från två vingårdar, dels Gimblett med väldränerad, stenig, varm jord, utmärkt för fylliga viner av Syrah, dels Te Awanga med närhet till havet. Handskörd, avstjälkning och jäsning i öppna fat varav 30 procent nya, följt av tolv månaders lagring innan buteljering.

Elephant Hill Malbec

 

Merlot-Malbec 2013 (nr 73879, 193 kr)

Djup fruktighet i doft med inslag av viol, fräsch med druviga toner i rättfram stil. Fräsch i smak, aningen bittert, pepprigt med mörka bärtoner i sammansatt stil. Passar perfekt till grillad entrecôte, grillad aubergine med grönpepprig salsa. Fakta: 46 procent Merlot, 45 Malbec och nio procent Cabernet Franc, från Gimblett och Triangle vineyards. Handskörd, avstjälkning och långsam jäsning i olika små batchar. Tolv månaders lagring i franska 225 litersfat, varav 28 procent nya. Efter blending i april 2014 fick vinet ytterligare sex månaders lagring på sin fällning (fine lees) i ståltank.

 

2013 Elephant Hill Syrah

 

Reserve Syrah 2013 (nr 73970, 329 kr)

Inslag av krut i doft, rök och en del mineralitet med mogen frukt i ganska säregen men mycket tilltalande stil. Torr i smak, mycket pepprig med bra tanninstruktur, djup med bra syra och en rejäl dos fruktighet och viss mineral karaktär i avslut. Avnjuts med långkokt kind på Ibéricogris, potatismos med en liten droppe tryffelolja och smörstekt, skivad zucchini. Fakta: Syrah kommer från Gimblett vineyard (80 procent) och Te Awanga vineyard (19 procent), handskörd, avstjälkning, samjäsning med en prodcent Viognier i öppna ektankar. 15 månaders lagring på franska 225 litersfat, varav 30 procent nya.

 

Fotnot. Sugen på att läsa mer om vin från Nya Zeeland? Då ska dy hålla utkik efter vårt Nya Zeeland special, Värdlens Viner 4, som utkommer i slutet av denna månad.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:19 den 14 september 2015.