Världens Viner gillar Riesling

Varför inte prova en handfull sköna Rieslingviner och blanda tyskt med övriga världen? Bara för att få en bild av hur de står sig mot varandra.

Världens Viner föreslår fem torrisar vilka samtidigt visar att druvan är som gjord för att kombineras med mat. Servera cirka 8 grader, eller ännu hellre, kylskåpskallt.

Hugel

 

Hugel Riesling 2013 (nr 12191, 141 kr) från Alsace, Frankrike

Läckert aromatiskt med tydlig områdestypiskhet, med druviga inslag, vi hittar päron, liten tropisk ton, honungsmelon, citron i mycket bra balans där syran ligger kvar i eftersmaken. Servera till klassisk sushi, en salig blandning.

 

Kunstler

 

Künstler Riesling Qba Trocken, 2014 (nr 5375, 115 kr) från Rheingau, Tyskland

Mycket fruktig i samtidigt ganska återhållen doft, toner av honung, päron, en liten honungssötma och tropisk karaktär med en mineral ton i avslut. Passar perfekt till smörstekt torskrygg, grönsallad och några droppar citron på fisken.

 

Forster

 

Forster Riesling QbA Trocken Reichsrat von Buhl 2013 (nr 5478, 150 kr) från Pfalz, Tyskland

Örtigt aromatiskt i doft, inslag av äpple, citrus, lite omogna päron, honung, viss mineralitet och där en liten tropisk karaktär (melon) ger sig tillkänna. Bra balans i längd. Servera till ångkokta musslor och slå en skvätt av vinet i kastrullen innan servering.

 

Kung Fu

 

Kung Fu Girl Riesling 2014 (nr 2690, 125 kr) från Washington State, USA

Uttrycksfullt i doft med inslag av både lime, citrus och melon. Örtigt i både smak och doft med ton av honung utan att vara söt och med en kvarhängande druvig ton i balanserad stil. Varför inte till frästa pilgrimsmusslor på fänkålssallad?

 

Tim Adams

 

Tim Adams Riesling 2013 (nr 92603, 151 kr) från Clare Valley, South Australia, Australien

Välbalanserad doft där mineral, citrus, äpplen, gummi och en liten rökig ton trängs om utrymmet i utpräglad Nya Världen-stil med finess. Serveras bäst till snittar på kallrökt lax, örtmajonnäs som blandas med wasabi och citron.

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:10 den 29 september 2015.