Absolut bästa Chardonnay

Visst är vinvärlden tendentiös. Kolla bara in hur Pinot Noir gjort succé över hela världen. Det är ju egentligen en ganska svår druva att jobba med och vinerna är inte alltid lätta att förstå sig på. Men säljer, det gör den. En annan druva, Syrah, har också gjort veritabel succé det senaste decenniet. En Pinot Noir för vuxna, som den nyzeeländska producenten Günther Theis på Elephant Hill kallar den, och som möjligen är mer publik och som följaktligen älskas av alla.

På vitvinsfronten är det samma sak. Idag älskar alla Riesling, igår var det Sauvignon Blanc… I morgon Albariño. Anledningarna är flera, matkulturen som blir mer global samtidigt som den lokala snaran dras åt. Vi tröttnar och är därför benägna att hitta nytt. Precis som det ska vara.

Absolut bästa Chardonnay

Men en druva, en grön skön och högproducerande, tycks vi inte kunna sluta älska: Chardonnay. Visst kan vi fortfarande skratta åt överekade viner från Australien (mycket 1980-tal) och havererade Meursault-kopior från företrädesvis Nya Världen. Men oavsett detta har vi egentligen aldrig slutat älska Chardonnay.

Under 1990-talet började en trend emellertid dyka upp, ABC som i Anything But Chardonnay. Vi tröttnade, sa vi, på övertydliga druvtypiska viner på nämnda druvan. Men det var mer en snackis, försäljningssiffrorna visade nämligen på att vi drack mer Chardonnay-viner än någonsin. Och så har det varit sedan dess.

Världens Viner slår gärna ett slag för denna populära druva som ger kvalitetsviner i världsklass från exempelvis Bourgogne och Kalifornien eller bara mumsigt konsumtionsvänliga diton från Navarra eller Nya Zeeland. Och som dessutom är eko-certifierade. Borgar för succé, med andra ord.

Bästa Chardonnay

Guld

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2013 (nr 5222, 121 kr)
Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Saint-Véran (Nigab)
Rejält med frukt i tillbakahållen stil, vi hittar äpple, citrus, apelsinskal och massor av mineral. I smak är det välbalanserat med bra frukt, nektarin, citrus, gröna äpplen i friskt orienterad smak och med en rejäl portion mineralitet i eftersmaken. Serveras till grillad havsabborre med äggsås och kokt potatis, så rena smaker som möjligt.

Chablis Sainte Claire 2013 (nr 5565, 149 kr)
Frankrike, Bourgogne, Chablis, (Johan Lidby Vinhandel)
Härligt friskt vin i mycket ursprungstypisk stil med minerala toner, förförisk smörighet, lätt kryddighet och elegans. I smak friskt, mineraligt med gula äpplen, bra balans och en förnimmelse av brynt smör. Passar perfekt till panerade strömmingsfiléer som serveras med potatismos och en skvätt citrus.

Chablis 2014 Domaine Jean Goulley et Fils (Privatimport, 200 kr)
Franrkike, Bourgogne, Chablis (Kjeffes Bodega)
Läckert aromatiskt med inslag av citrus, lime, stålig mineral ton och riktigt bra balans. Fin fräschör i frukt, smakrikt med finess, elegans där citruslätta toner väger tungt i bra kombination med hög mineralitet. Serveras till varm hummersallad med örtig limesås och lätt rostade rotfrukter.

Bonterra Chardonnay 2013 (nr 16632, 139 kr)
USA, Kalifornien, North Coast, Mendocino County (VCT Sweden)
Smakrikt med inslag av frukt av mer tropisk karaktär, tydlig fatton, inslag av nötter och smör. I smak rikt på tropisk frukt, smörigt, nötigt med lätt rostade toner i extraherad stil. Smörstekt torskrygg, ugnsbakad potatis och servera med en lätt citrusbaserad majonnäs och sallad på tomat och ruccola.

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2013 (nr 5595, 179 kr)
Frankrike, Bourgogne, Chablis, J M Brocard (Johan Lidby Vinhandel)
Mineral karaktär, friskt, gula, lätt omogna äpplen i stramt finessrik stil och ytterst välbalanserat. I smak friskt, mineraligt, närmast ståligt med inslag av omogen äppelfrukt, mycket intensivt där både en lätt nötighet och toner av smör kommer krypande i eftersmaken. Perfekt till gratinerad hummer eller smörstekta pilgrimsmusslor.

Etiketter:

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:39 den 18 november 2015.