Bubbelboost

Det är något visst med mousserande vin, med bubblorna, korken som smäller när den avlägsnas, som en slags initialrit, att nu ska det firas. Det är ju så vi använder oss av bubblet, som en manifestation, lycka, välgång, lite excesser hit och några sköna snittar dit.

VV4_cover001 Men idag ser vi annorlunda på bubbel. Eller jag ska säga så här: Idag har vår bild av bubbel blivit mer komplex, mer heltäckande. Och då tänker jag inte bara på att vi vet mer om metoder för att få bubbel i flaskan, om olika växtplatser där druvorna trivs bäst eller om olika stilar, årgångar, hustypiskheter.

Nej, den stora uppräckten idag är att vi har lärt oss att kombinera bubbel med mat, massor av mat. Inte bara eleganta amuser utan hela måltider i bästa fall. För det är vansinnigt gott att växla mellan några läckra bubbelviner, från amusen, via förrätten, varmrätten och till sist till desserten. Om man kikar lite på bubbelsortimentet på Systembolaget finns en uppsjö av mousserande vin. Från knastertorrt till sött.

Bland annat av den anledningen bjöd vi in några av Sveriges ledande importörer att oförblommerat få hylla ett bubbel i just sin portfölj. Det blev inte minst en mycket överraskande läsning.

Efter detta tar vi på redaktionen över och intervjuar bubbelexperter, skriver om de olika stilarna och bjuder på aptitretande recept från några av Sveriges bästa kockar. Och genomför ett stort test där vi ställer olika bubbel mot varandra, alltid blint.

Men samtidigt, vad vore ett dignande nummer av Världens Viner om vi inte hade annat på menyn? För det har vi. Massor.

Vi träffar modellen som sadlade om och blev vinbutiksägare i Ne York, vi tester eko-chardonnayer, vi skriver initierat om rom och tipsar om avecer. Och – naturligtvis – mycket, mycket mer.
Trevlig läsning!

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:59 den 19 november 2015.