Eriksgata för amarone

Han är mannen bakom vinmonstret amarone. Men samtidigt den som jobbar ivrigast för kvalitet. Världens Viner möter Sandro Boscaini från vinhuset Masi, legend redan under sin livstid.
Säga vad man vill om Sandro Boscaini, men en förespråkare för kvalitet och ursprung är han. Uti fingerspetsarna. Och det är fascinerande, för samtidigt som det är tack vare honom amaronevinerna fått sådant enormt genomslag världen över, är han den som arbetar mest för bevarandet av kvalitet.
– En amarone är som en Ferrari, den behöver en riktigt bra förare. Man måste respektera amaronens historia och inte lansera fler Musse Pigg-amaroneviner.
Han är noggrann i sin eriksgata, precis, detaljrik och har hunnit vässa argumenten under flera decennier.
– Namnet amarone kommer från amaro, som betyder bitter. Idag upplevs inte amaronevinerna som bittra, men om man tidigare jämförde dem med de söta kanske det är en annan sak, menar Sandro Bscaini, som nu befinner sig på ett kort Sverigebesök.
Vi sitter i Operakällaren i Stockholm och han låter oss prova det mesta av det bästa och det är en resa i sig. Att han stundtals ojar sig över den svenska marknaden, vi är världsledande på amarone-konsumtion, har att göra med de viner vi dricker och att alla inte kan betraktas som amarone-viner.

Bild 7864 Sandro och Rafael

                                                     Sandro Boscaini (t h) tillsammans med sonen Raffaele. Foto: Åke Jacobsson.
Hans allra främsta vapen ligger emellertid i hans egna viner, hans glasklara vision i hur det ska smaka. Det som produceras är stundtals så bra att man undrar varför de bleka kopiorna Systembolaget älskar att sälja överhuvudtaget har en plats på den svenska marknaden.
– Jag tycker det är märkligt, i en sådan stark amarone-marknad som Sverige, att Systembolaget tillåter den billigare varianten som inte har med det ursprungliga amaronevinet att göra.
Hur ser då framtiden ut? Ja, han är inte helt nöjd, och det har också med amarones lillebror att göra, viner på appassimento-metoden, alltså då man torkar druvorna och gör vin på dessa. Regleringen har varit undermålig, för att inte säga obefintlig, och nu sköljs världen över av viner på nämnda metod men med snarlika namn, som Passionata. Man rider liksom rejält på vågen.
Själv löser Sandro Boscaini det med en specialetikett: Appaxximento, med överrubriken Masi Experience. Denna ska vara en garant för att vinet producerats enligt appassimento-metoden. På riktigt. Inget humbug, inga semantiska finter. Utan äkta vara.
På Systembolaget finns i skrivande stund 23 viner med tillägget Appassimento, flera av dessa har sitt ursprung i södra Italien.

Fotnot. Mer intresserad av amarone och Veneto? Då ska du köpa Världens Viners specialnummer, 4 2012, ett explosivt nummer om allt du vill veta om amarone.

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:50 den 17 november 2015.