Kroatisk risrätt regerar i Rovinj

Italien och risotto i all ära, men i den här varianten, en kroatisk specialitet, har man förstått vad det handlar om.

Till skillnad från en klassisk italiensk risotto är denna kraotiska variant inte lika krämig och fet. Osten används mer som smaksättare mot slutet av tillagningen än en grund. På favoritkrogarna i Rovinj serveras risotto oftast som en enklare lunch tillsammans med matchande antipasti. Det viktiga när du tillagar rätten är att hela tiden röra i grytan, så riset inte fastnar.

Istarski rizoto

4 portioner

IMG_1275nowo - kopia (2)

Ingredienser:

1,5 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

3 msk tomatpuré

4 dl arborio ris

3 dl vin, vitt, fruktigt

2 msk vinäger

1,5 l kalvbuljong

salt och peppar

bladpersilja

parmesan

 

Tillbehör

Prsut (Lufttorkad skinka)

Fikon

Oliver

Grillade och inlagda paprikor

 

Gör så här:

Hetta upp en gryta med olivolja, vitlök och lök. Häll i tomatpurén och riset.

Låt allt fräsa lätt ett par minuter så att smakerna öppnar sig. Tillsätt vin, vinäger och buljong.

Krydda med salt och peppar. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 40 minuter. Tillsätt gärna lite mer buljong under koktiden om det behövs. Strax före servering blandar du i persilja och river lite parmesan över rätten.

Servera rätten tillsammans med lite matchande delikatesser såsom: lufttorkad skinka, oliver, inlagda paprikor, fårost m.m.

Vintips!

Debina (nr 77283, 139 kr)

 

Recept: Riki Simic Foto: Mikael Göransson

 

 

Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:50 den 24 november 2015.