Läckra små arancini av Jamie Oliver

Lätta att göra, ser spännande ut på faten och smakar gudomligt gott. Det är egentligen en sammanfattning av Jamie Olivers mästarkunnande i köket. Världens Viner delar gärna med sig av hans konster.

Arancini

Räcker till 24 stycken

  • 400 g arborioris
  • 100 g riven parmesan
  • 4 ägg, uppvispade
  • 120 g gorgonzola dolcelatte, hackad
  • 1 ½ liter vegetabilisk olja Panering
  • 70 g vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 100 g fina brödsmulor

Arancini_cmyk

1 Koka riset i saltat vatten. Låt det rinna av och lägg upp i en skål. Rör i parmesan, ägg och salt och peppar efter smak. Bred ut smeten på en plåt, låt svalna och sedan stå kallt i 2 timmar.

2 Lägg 1 matsked ris i handflatan och platta till. Lägg på 1 tesked gorgonzola och forma riset runt osten till en boll.

3 Häll upp mjöl, ägg och brödsmulor i separata skålar till paneringen. Rulla risbollarna i mjölet, doppa dem i ägget och avsluta med att rulla dem i brödsmulorna.

4 Värm oljan i en stor kastrull till 180° eller tills en brödbit blir gyllenbrun på 30 sekunder. (Lämna aldrig het olja utan tillsyn.) Fritera risbollarna, några i taget, i 5 minuter eller till fin färg. När de är klara tas de upp med en hålslev och får rinna av på hushållspapper. Strö salt på bollarna och servera dem varma.

Vinips!

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (nr 7911, 119 kr)

Recept: Jamie Oliver Foto: David Loftus

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:31 den 23 november 2015.