Ornellaia går mot vitt

Kultproducenten Ornellaia, känd för sitt röda prestigevin med samma namn, tänker göra detsamma med ett vitt vin. Alltså satsa stort på kvalitet.
Den italienska vinproducenten Ornellaia har satt Toscana på kartan alltsedan kultvinet Ornellaia lanserades. Det är ett rött vin på Bordeauxdruvor där Merlot gärna dominerar, både i blandning och smakupplevelse.

20151103_131540_resized
När vinet kom ut väckte det sensation då det var något helt nytt från Italien och inte minst Toscana som drunknade i viner på Sangiovese. Egendomen grundades 1981, lite som en motreaktion mot just detta. Men tanken var också att producera ett vin i världsklass. Något man också lyckades med.
Men nu är nästa spadtag taget i vingården. Och det ska bli vitt, en vit Ornellaia.
– Det har alltid känts fel när vi har middagar för att presentera våra viner och så har vi ett vitt vin från en annan producent, säger Axel Heinz, vinmakare på egendomen, under en snabbvisit i Sverige.
Produktionen är naturligtvis minimal, endast 4 000 flaskor av första årgången kommer att släppas. Blandningen består av Sauvignon Blanc 70 procent och resterande Viognier. Prismässigt kommer vinet att landa på motsvarande det röda, alltså dryga tusenlappen.
– Vi ville ha en tydlig Medelhavskaraktär i vinet, därav druvvalet, förklarar året Axel Heinz.
I Sverige får vi vänta på en annan årgång, denna årgång är redan slutsåld. Men tills dess kan vi med fördel prova Poggio Alle Gazze 2013, för en tredjedel av priset, som släpps i början av december. I vinet hittar vi inte bara Sauvignon Blanc och Viognier, utan även Verdicchio och Vermentino.

985234985234985234

Fotnot. Ornellaia 2012 släpps idag på Systembolaget. Vinet är en blandning på Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot (nr 94030, 1 049 kr.)

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:04 den 6 november 2015.