Två spännande viner

En klassiker och ett riktigt udda vin vill Världens Viner rekommendera denna gång. Det handlar om en röd rioja och något så ovanligt som en vit bordeaux. Ovanlig? Jo, det vita vinet är nämligen producerat på Cabernet Sauvignon, rödvinskungen.

a668a075b6-02_Blanc%20Noir%20Fut%20VDF

DLC Blanc Noir Cabernet Sauvignon 2014 (72483, 219 kr) är ett udda vin även i sin doft- och smakpalett. Det finns en tydlig jästton i doften, vi hittar inslag av mineralitet, fruktiga toner, en lätt oxidativ karaktär. I smaken är vinet komplext med mogen äppelfrukt och jästinslag, det är lätt kryddigt, har en mineralitet och rejäl komplexitet. Sammantaget ett mycket spännande vin, så långt från main stream man kan komma. Perfekt till ravioli med hjärtmusslor och färskriven Manchego-ost.
Producerat av Domaine Leandre-Chevalier, svensk leverantör Picky Drinks BS.

 

1869

Marqués de Riscal Reserva 2011 (nr 2573, 136 kr) är egentlign så klassiskt det bara kan bli. Det har en fin fruktig karaktär, lite mognadstoner, bra struktur med både fin syra och en liten strävhet med inslag av kryddor, mogna körsbär och en hel del dill och fatkaraktär. Balansen är imponerande liksom ursprungstypiskheten och alla som älskar en riktigt bra rioja, gillar detta. Passar perfekt till lamm- och potatisgryta med örtiga inslag och en bit surdeg bredvid.
Producerat av Marqués de Riscal, svensk leverantör Nigab.

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:51 den 13 november 2015.