Årets bästa vita vin

Albariño, Chardonnay eller kanske Savagnin. De gröna druvorna är många liksom vinerna, och bra så det förslår. Men årets vita vin är något helt annat…

Visst är det en klyscha att säga att tiden står till när man dricker riktigt bra vin. Men sällan har denna klyscha varit så sann som när man avnjuter ett glas vitt vin från Riojaproducenten López de Heredia. Det är så unikt och så långt ifrån det moderna vin många konsumenter vill ha att man liksom inte först tror att det finns. Så slår man upp vinet och möts av den gyllengula färgen. Vilket vin!

TONDONIA

Vinhuset är ett av de allra mest klassiska i världen och har stundtals haft det tufft, under delar av 1990-talet då allt skulle smaka likadant. Men trägen vinner, egensinnet vinner, det unika vinner. Och kvaliteten.

Det här är ett vin som är producerat på Viura och lite Malvasía, inte direkta storheter i druvvärlden. Tillsammans ger det emellertid ett vin med enorm lagringsduglighet och visst värjer sig många mot den oxidativa tonen. Men de härliga tropiska frukterna, den nötiga karaktären, torkade frukter, den livsavgörande syran, fattonerna, komplexiteten och den fina mognaden ger oss ett vin som är drickbart idag men kan samtidigt lagras länge, länge.

Vinet, årgång 2002, lagras på amerikanska ekfat i sex år och får därefter ligga på flaska tills det släpps. Intressant att notera är att man på López de Heredia använder samma metoder att tillverka vinet som man gjort sedan starten 1877.

Rioja är annars känt för sitt röda vin. Distriktet tappade i renommé för en tio år sedan men har återerövrat delar av marknaden, i synnerhet när det kommer till kvalitetsviner. Detta har samtidigt lett till att många fått upp ögonen för det vita vinet, det lagrade vita vinet med en karaktär som inte gå att hitta någon annanstans.

Nu är visserligen López de Heredia ett unikum, men vinegendomen, under banérföraren María José López de Heredia, en av vinvärldens charmigaste personligheter, visar att med en trollformel, hårt arbete och en konsekvent vision, kan man överraska vinkonsumenter världen över. Gång på gång.

72665 Viña Tondonia Blanco Reserva 2002 (janake wine group AB) R López de Heredia Viña Tondonia 259 kr BS

Imorgon utser vi på Världens Viners redaktion det bästa röda vinet.

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:44 den 29 december 2015.