Bubbel från tre världsdelar

Bubbel görs som bekant i många delar av världen. England har seglat upp som favoritområde på den internationella arenan, även om Systembolaget ännu tvekar. Men det finns även annat spännande, både från nära håll och långväga bort.

Världens viner gillar bubbel. Gärna champagne, men även sekt, prosecco, cava, crémant och sparkling wine. Bara det håller kvalitet. Därför rekommenderar vi gärna dessa tre viner som kommer från tre olika världsdelar.

Och det gemensamma? Att det bubblar!

 

 992749

Nadal Brut Nature Gran Reserva 2008 (nr 7875, 149 kr) Cava, Spanien

Pricksäker cava i kvalitetsorienterad stil med utvecklad doft, inslag av röda bär, äppelfruktigt med lite mandelinslag, fruktsötma och en smula mineral. I smak moget, fint fruktig med mogna, röda äpplen, lite nougat, chokladkaraktär, fruktig sötma och viss mineralitet i avslut. Perfekt till grillad hälleflundra med rostade mandelspån över fisken, serveras med lätt grönsallad.

http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/nadal-brut-nature-787501

 

268546

 

Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2010 (nr 6505, 139 kr) Western Cape, Breede River Valley, Sydafrika

Bra frukt med påtagliga inslag av gula äpplen, en liten brödighet, rostad karaktär i doft med tropiska frukter och en lätt bitterhet. I smak bra balans, vinet är friskt med en liten bitter, matorienterad ton och inslag av både nötter, citrus och äpplen. Prova till kallskuret och hårdostar.

http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/graham-beck-650501

 

895606

 

Arras Brut Elite (nr 7909, 149 kr)Tasmanien, Australien

Spännande bekantskap från Down under med tydliga inslag av bröd, rostad ton, lite brioche i doft och en citruskaraktär. I smak mycket friskt, fruktigt med inslag av citrus, liten limebitter ton med både äpplen och pomerans i avslut. Serveras till vitlöksfrästa räkor och en gnutta saffransmajonnäs.

http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/arras-790901

 

Läs mer om olika mousserande viner i vårt stora bubbelnummer, Världens Viner nr 4, 2015. Finns att köpa på info@tastynews.se.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:15 den 4 december 2015.