Skådespelaren Michael Nyqvist bakom nytt Chiantivin

Skådespelaren och författaren Michael Nyqvist lanserar nu ett vin under namnet Cin Cin Chianti – Collezione Lo Cicero. Tillsammans med Mikael Christiansson, före detta dryckesskribent i bland annat Världens Viner, har Michael Nyqvist gått tillbaka till sina italienska rötter för att lansera ett smakrikt rött vin från Chianti i hjärtat av Toscana

– Jag kommer från familjen Lo Cicero, en gammal vinfamilj i Palermo på Sicilien. Här växte druvorna på de soldränkta kullarna för att sedan buteljeras under vårt familjenamn. Farfar Cesari trampade sitt vin, provsmakade sin aperitif och förälskade sig i Francesca, min farmor. Med tiden blev farmor en väl ansedd sommelier och hon drev under många år en välbesökt cantina. Allt var frid och fröjd tills farfar gjorde sig ovän med maffian och tvingades bosätta sig i Casablanca, berättar Michael Nyqvist.

db58131ea0-Cin%20Cin%20Chianti%20JPEG
Men så småningom återvänd familjen till Italien, nu till Toscana då Michael Nyqvist egen pappa Marcelo studerade till farmaceut och jaga bra viner.
– Jag har gått i hans fotspår och äntligen förekommit honom då jag hittat vingården med den allra bästa Chiantin. Ett vin som redan vid korköppningen ger doftassociationer till La Cucina Rustica, det toscanska kök som med sina mustiga, solkryddade smaker kräver sin Chianti.
Den folkkära svenska skådespelarens dotter Ellen har designat etiketten vilken för tankarna till filmaffischer från Cinecittàs guldålder och Bergmans fyrtiotalsfilmer.
– Familjens traditioner lever vidare, avslutar en stolt Michael Nyqvist.

Vinet Cin Cin Chianti – Collezione Lo Cicero (nr 79119, 129 kr) finns i Systembolagets beställningssortiment från och med december 2015.
Fotnot. Systrarna Palazzi, eller Sorelle Palazzi, startade sin vingård 1973 i den lilla byn Morrona di Terricciola i Chianti, mitt mellan Pisa och Florens där Michaels pappa bor. Gårdens totalt 24 hektar innefattar nio hektar olivodling och elva hektar vinodling som idag sköts av systrarnas brorson Guido Beltrami. Sorelle Palazzi är EKO-certifierat och driver ett rakt igenom ekologiskt jordbruk.

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:22 den 16 december 2015.