Bästa sherryn på Systembolaget

Fino, oloroso, palo cortado, amontillado… Hur ta sig igenom sherrydjungeln? Jo, genom att prova så mycket som möjligt. Världens Viner gillar sherry och delar gärna med sig av det bästa som finns på Systembolagets ordinarie sortiment. Först detta, sedan både kan och ska man gå vidare.

432994

76109 Dos Cortados Palo Cortado 20 Years 239 kr 750 ml 21,5% Williams & Humbert, Ward Wines AB

Eldigt, tropiska frukter, inslag av annanas i doft, mango, nötter, choklad och cigarrök. I smak nötbittert, fatigt, inslag av choklad, vinet är eldigt med toner av russin, fikon i mycket torr, urläcker stil med härlig mognadston.

 

tiopepe_375

 

8225 Tio Pepe Fino 59 kr 375 ml 15% Gonzalez Byass, Nigab

Djupt, fruktigt, lätt kryddigt, inslag av örter, mandel, mineral, kalk och en jästi ton i näsan. Bra balans i smak med bra frukt, det är torrt med inslag av jäst, mineral, med lång balanserad eftersmak md en aning kryddiga toner i avslut.

 

762863

 

8294 Lustau La Ina Fino 79 kr 375 ml 15% Lustau, Spanien, Grosshandel AB

Blommigt i doft, kalkigt med kryddiga toner, läder, jästigt, krämig och med en ton av mineralitet. Elegant i smak, inslag av nötter, jäst, mineralitet, kalk och en lite parfymerad ton i bra balans där avslutet präglas av en lätt bitter ton.

 

 

Andra bra sherryviner från Jeréz

8233 Palo Cortado Península Solera Reserva 199 kr 750 ml 19% Lustau, Spanien, Jerez Hjo Grosshandel AB

Inslag av choklad i doft, djupt med nötiga toner, julkryddigt med inslag av vanilj och en bra koncentration och täthet. I smak inslag av choklad, nötter, vinet är mycket torrt, komplext med flera lager, kryddor, nötter, choklad och tropiska frukter.

8209 Dry Sack 99 kr 750 ml 15% Williams & Humbert, Spanien, Jerez Ward Wines AB

Sötaktigt i doft, inslag av läder, choklad, russin, sviskon, torkad frukt med drag åt lite tobak. I smak friskt fruktigt, fin sötma, aprikoser, liten mineral ton i koncenterarad stil. Läckert!

76108 Don Guido Pedro Ximenez 20 Years 132 kr 375 ml 18% Williams & Humbert, Spanien, Jerez Ward Wines AB

Inslag av kaffe, mocka, asfalt, soja i doft, kakao med djup och en mycket tät koncentration. I smak hittar vi kaffe, apelsin, nötter, asfalt, det är extremt koncentrerat med en avslutande, mycket simmig ton av sirapslen kola.

8227 Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos 89 kr 375 ml 18,5% Lustau, Spanien, Jerez Hjo Grosshandel AB

Sötaktigt i dot med inslag av russin, läder, nötter, apelsin, frukt i bra balans. Smaken präglas av balans, inslag av nötter, åter apelsin med bra koncentrtion och fint djup med en lätt avslutande kryddighet och en lång eftersmak.

8363 Monteagudo Palo Cortado 92 kr 375 ml 19% Delgado Zuleta S.A., Spanien, Jerez Viña Española AB

Komplext, sötaktigt me inslag av nötter i doft, kara,lliserat med toner av mandel, läder, vanlij och fikon. Bra balans i smak, lätt nötbittert men välintegrerad frukt, med en försiktigt spritig ton i eftersmak.

8328 Monteagudo Pedro Ximénes 93 kr 375 ml 17,5% Delgado Zuleta S.A., Spanien, Jerez Viña Española AB

Djupt i doften koncentrerat me inslag av torkade frukter, vi hittar russin, beck, asfalt, soja, muscovadosocker i doftexplosiv stil. Smaken är extremt koncentrerad, tätt, simmigt, sirpaslikt med samma toner som i doft men som späs på av tjockflytande choklad och kaffesås i fenomealt sötaktig stil.

8201 La Guita Manzanilla 53 kr 375 ml 15% Rainera Perez Marin, Spanien, Sanlúcar de Barrameda, Spring Wines AB

Fin balans, frukt, mineral, saltmineral, aningen fruktsött med tydliga inslag av hasselnöt. I smak torrt, lite rostad karaktär, fruktsött, nötigt och lite läder i avslut.

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:21 den 28 december 2015.