Sinnenas resa med god eftersmak

Årets vinort enligt Munskänkarna men långt innan dess närmast mytiskt vindistrikt. Vi pratar Priorat och Monstant. Världens Viner tog sig ner till Katalonien för ett möte med Sinisa Curavic, grundare av SweetEasy och Munskänkarnas Barcelonasektion.

Vinresor i himmelsk miljö där upplevelsen är det viktigaste för resenären. Så kan man sammanfatta SweetEasys koncept, en vinresearrangör som till skillnad från många svenska, är på plats, dygnet runt, året om. Bakom denna spännande idé hittar vi svenskarna Sinisa Curavic och Sara Rönnberg. Världens Viner tog första flyget till Barcelona för att höra mer.

2-Sinisa-SweetEasy

– Vi brukar beskriva våra program som en sinnenas resa. Namnet SweetEasy är en ordlek som vi tycker sammanfattar vår filosofi. Vi vill att det ska vara enkelt att resa med oss. Viktigast för oss är att våra gäster får en fantastisk upplevelse som ger en god eftersmak. Förälskar sig våra gäster i Katalonien, i maten och vinerna i synnerhet, känner vi att vi lyckats.

SweatEasy startade för några år sedan och det var egentligen något som växte fram. De båda grundarna började med att resa runt i de vackra vindistrikten, träffade trevliga människor och provade fantastiska viner och god mat. De bestämde sig helt enkelt för att dela med sig av upplevelserna. Och nu går det som tåget.

– 2015 har varit ett riktigt bra år. Efter de två första åren började förfrågningarna öka i antal, och nu är det en ganska jämn ström. Under 2015 har vi arrangerat ett 20-tal resor. Det har varit allt från dagsutflykter från Barcelona med amerikanska turister, till veckolånga program för vinklubbar och svenska importörer, och företagsresor med inslag av mat och vin.

Några favoritproducenter du gärna åker till?

– Vi samarbetar framför allt med små, familjeägda vinhus som drivs av sin passion för regionen och sina viner. Vinets kvalitet är huvudkriteriet, men jag värdesätter miljön, människorna och upplevelsen i stort, minst lika högt. Ska jag nämna några i Priorat, så kommer jag direkt att tänka på Cal Batllet och Devinssi i Gratallops, Clos Dominic och Vall Llach i Porrera, Mas Sinén i Poboleda och lilla Clos93 i El Lloar. Lägger vi till alla andra appellationer i Katalonien, ja då blir det väldigt många namn.

Vad som gör Priorat så egenartat är flera saker, menar Sinisa som pekar på vinerna, inte minst de lite mindre kända vita vinerna, det stundtals vilda och karga landskapet, de lokala druvsorterna och jordmånen.

– Den som besöker Priorat i februari hälsas välkommen av mandelträdens rosa blommor, därefter följer våren då de till synes övergivna vinrankorna spricker ut i ljusgröna löv och marken börjar blomma. Under sommaren kan dagarna vara heta, men i vinkällarna är det svalt och skönt. I september och oktober är det skördetid, och full aktivitet i alla de små byarna.

– Sen byts färgskalan återigen, och vingårdarna uppvisar en palett från gult och orange till intensiva röda nyanser. Prova gärna vinerna, men besök också regionen. Vinerna smakar ännu bättre när de dricks tillsammans med vinmakaren ute i vingården.

Men ni åker också till andra distrikt?

3-Sinisa-SweetEasy

– Vi ordnar vinresor till alla vindistrikt i Katalonien. Men nästan alla besökare vill till Priorat, som de har hört och läst mycket om, och till Penedès, framför allt för cavans skull. Men vi ordnar besök till alla Kataloniens vindistrikt, exempelvis Alella, som ligger nära Barcelona, Empordà, som är vackert, och Pla de Bages, som spännande experimentella viner.

Varför tror du så många vill åka runt på vingårdar på sin semester?

– Jag tror att kvalitetsmedvetandet ökat, både när det gäller viner och turism. Allt fler efterfrågar genuina upplevelser, och söker sig bort från turiststråk och massturism. De är beredda att betala extra för att äta lunch med vinmakaren i familjens privata kök, att laga mat tillsammans ute i vingården, att besöka excentriska vinslott och små producenter av olivolja, att väcka alla sinnen under en promenad bland vinrankor och ekfat, och att få med sig hem en historia att berätta för sina vänner.

Du har startat Barcelonasektionen för Munskänkarna, varför då?

– Munskänkarna har ett imponerande nätverk av medlemmar runt hela Sverige och utomlands, och ordnar utbildningar och andra aktiviteter av hög kvalitet. Så för mig och Sara, min fru och kollega, kändes det som ett privilegium att starta en sektion i Barcelona. Eftersom jag bor i Katalonien, och arbetar heltid med vin och vinresor här, har jag kunnat fördjupa mig i Priorat, och alla de andra intressanta distrikten. Det är en kunskap jag hoppas kunna sprida bland Munskänkarnas medlemmar under provningar i Sverige, och vinresor i Katalonien.

– Dessutom tycker jag att det är trevligare att njuta av goda viner i trevligt sällskap, och tycker att det är jättekul att vi idag är 27 Munskänkar i Barcelona som träffas en gång i månaden för att prova och lära oss mer.

Och nu är Priorat/Montsant utnämnd till Årets vinort 2016…

– Ja, sedan vi gick med som medlemmar i Munskänkarna, och startade Barcelonasektionen, har vi försökt jobba för att få Montsant/Priorat utsett till årets vinort av föreningen, och vi blev verkligen glada när nomineringen blev officiell. Det finns många fantastiska vinområden runt om i världen, men vi tycker absolut att Priorat och Montsant är välförtjänta av den ökade uppmärksamhet utnämningen lett till.

Slutligen, Sinisa, bästa vinupplevelse?

– Ahh, svåraste frågan sist! Hur väljer man en toppnotering från nästa 40 års vinupplevelser? Ett minne som gör sig påmint är när jag första gången provade Escanyavella tillsammans med vinmakaren Marc Ripoll Sans från Cal Batllet. Jag uppskattar unika viner med personlighet och en historia att berätta, och det här vinet gjorde ett stort intryck på mig. Vad jag vet är Marcs vin det enda i världen som görs på denna i princip okända druva som bara växer i Priorat. Den årliga produktionen är på runt 500 flaskor, så det var ett speciellt ögonblick.

Foto: Sara Curovic Rönnberg

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:21 den 30 december 2015.