Straffavgift för tunga glasflaskor

Systembolaget inför straffavgifter för tunga vinflaskor. Detta då transporten har blivit en av de stora bovarna i miljöarbetet.
– Det är de tunga engångsflaskorna som är sämst för klimatet, säger man på Systembolaget.

Ny-varuindelning-2-september-2013-Systembolaget-002-682x1024 Nu ska Systembolaget införa avgift på tunga vinflaskor. Detta då transporten har kommit att bli den stora boven för miljön. Men avgifterna skjuts på, tanken var att de skulle införas redan nu.
– För att ha gott om tid för att ha en bra dialog med våra leverantörer har vi skjutit på kraven för de i sex månader. Det betyder att de börjar gälla för norra hemisfären vid skörd 2016 och för södra hemisfären 2017, säger Ida Ingerö, pressansvarig på Systembolaget.
Förpackningar står för en tredjedel av Systembolagets klimatpåverkan, och tunga engångsglasflaskor är den förpackning som är sämst för klimatet. Vid tidigare undersökningar har man kommit fram till att box- och PET-flaskor är det mest skonsamma för miljön.
– Vi ser en sakta uppåtgående trend för PET redan nu, vilket visar på ett intresse bland våra kunder för mer hållbara förpackningar, fortsätter Ida Ingerö.
Systembolaget tittar på en modell för spritflaskor men har i dagsläget inte något färdigt förslag. Det är ännu bara på vin-och glöggflaskor avgiften införs.
– Vi har ingen avgift i dagsläget. I den dialog vi nu för med våra leverantörer utgår vi från en högsta tillåtna maxvikt på 420 gram per 75 cl flaska för stilla vin. Med en avgift på 50 öre per överskjutande hekto skulle det till exempel innebära 0,40 öre för en flaska som väger 500 gram.

Foto: Systembolaget

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:53 den 27 januari 2016.