Bordeaux lägger beslag på 1855

Nu ska vinodlarna i Bordeaux ha ensamrätt om att använda begreppet 1855. Det är ju samma år den berömda klassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bordeaux fick Premier Cru-status.

Det kan vara det viktigaste året i vinets historia. Eller i alla fall det mest kända och därför kanske det mest utnyttjade. Det handlar om året 1855, eller snarare begreppet 1855 då delar av Bo1885rdeaux fick en klassificering av vinerna inför den stora världsutställningen i Paris.

Den är kontroversiell på många vis, omdiskuterad sedan starten, förlöjligad vid många tillfället och ändå avundsjukt betraktad. Inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägra kategori än önskat.

Samtidigt har många inom vinnäringen utnyttjat de fyra siffrorna i sin marknadsföring för att väcka uppmärksamhet och det är precis det Bordeaux vinproducenter nu tröttnat på. Liksom Champagne vaktar sitt varumärke, ska nu Bordeaux vakta sin fyra, viktiga siffror, skriver Decanter.

Upprinnelsen var delvis vinsajten 1855.com som sålde vin i parti och minut. Och som inte hade någon som helst koppling till Bordeaux o klassificeringen, Nu hoppas man från Bordeaux sida att slippa se ett nytt 1855.com då den sajten tvingats byta namn.

Läs också. http://varldensviner.se/2016/02/1855-vinvarldens-viktigaste-datum/

Vill du läsa ännu mer om Bordeaux? Då ska du beställa vårt stora Bordeaux special, nr 2, 2105. Gör det via info@tastynews.se.

 

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:13 den 1 februari 2016.