Överraskande mångfald från kultig Smith

Bra vin, det visste vi att han gjorde. Det är kul, lite kultigt och med snygga etiketter. Men efter en provning av en rad exklusiva viner från hans vineri i utanför Seattle, Washington, blir man inte annat än imponerad.

Han har rykte om sig, Charles Smith. Bullrig, egensinnig och lite av en enfant terrible. Ungefär som vinerna alltså. De finns ett rart gäng på Systembolaget och sedan tidigare känner vi honom för hans Kung Fu Riesling och Boom Boom Syrah, två veritabla fruktomber (!).

20160224_142528

Men efter en provning på Handpicked som jobbar med hans viner i Sverige står det klart att hans viner är mer än kuriosa, galet så där. För vi talar verkligen om toppviner, välproducerat, exklusivt i bästa bemärkelsen och med ett högst eget – förstås – uttryck.

Femton viner står uppradade, vita, ett rosé och övervägande delen röda. Rosé-vinet känns som om det falit utanmför med sin sötfruktiga ton i sann kommersiell anda. Men sedan börjar äventyret, från en märklig Sauvignon Blanc av naturvinskaraktär, till en Viognier med riktigt bra syra och däremellen några viner på Chardonnay, några med bra ekfatstoner och balanserande frukt, andra mer krispiga och en fin mineralitet.

Men det är ändå de röda som ger eko. Boom Boom i alla ära, ett fruktstint vin med massor av mörka bär. Men det är när man kommer upp ytterligare i pris som man inser att Charles Smith är mer än bullrig. Här är det elegans med mycket personligt avtryck som gäller.

20160224_142614

Flera nya favoriter noteras, El Jefe 2012, friskt, komplext med både blyertstoner och rejäl tanninstruktuer, är ett annorlunda vin på Tempranillo; K Klein Blend 2012 för tankarna till Bordeaux med sin blandning på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc är en annan höjdare med mycket smakintensitet och ändå med en stor portion finess; K Cattle King Syrah är närmast provocerande stöddigt med sin fruktstinna ton och animaliska karaktär.

Och så har vi Royal City Syrah 2012, det tveklöst dyraste, 1051 spänn, men vilket häftigt vin! Beck, plåttak, bittra toner, bärigt med massor av körsbär, mörkt fruktigt, sötaktigt intagande med påtaglig mineral karaktär, bra eldighet i märkligt intressant, komplext och charmigt egensinnig stil. Endast 48 flaskor släpps 4 mars. Endast.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:43 den 26 februari 2016.